Doe het zelf

Geen pizza’s, geen bloemen. Met die twee voorbeelden brengt Maurice van den Bosch, bestuursvoorzitter van het OLVG, heel zichtbaar dichtbij hoe anders in de tweede golf van de coronacrisis wordt gereageerd dan nog slechts enkele maanden geleden in de eerste golf gebeurde.

Toen was sprake van een grote mate van saamhorigheid in de stad, nu maakt Van den Bosch zich zorgen over de verdeeldheid die hij in dezelfde stad waarneemt. Mensen zijn coronamoe, stelt hij, of hebben moeite met het naleven van de maatregelen. En hij merkt de gevolgen bij de zorgverleners in zijn ziekenhuis, die ook nog steeds moe zijn, maar die wel met dezelfde energie dezelfde inspanning moeten leveren als in de eerste golf.

Waarom zou je wachten op een verplichting door de overheid?

‘Persoonlijk denk ik dat het strenger zou moeten’, zegt Van den Bosch in antwoord op de vraag of de huidige maatregelen van het kabinet afdoende zijn. Dat lijken veel mensen met hem eens te zijn, als we kijken naar de zeventien miljoen virologen in ons land die op social media hun stem laten horen. Op de overweging van het kabinet om de koopavonden en de koopzondag te schrappen, wordt schamper gereageerd. Aan de ene kant misschien begrijpelijk nu we zo gewend zijn geraakt aan internetwinkelen en bovendien duidelijk is dat echt veel meer nodig is. Maar aan de andere kant: als je vindt dat strengere maatregelen nodig zijn, verbeter dan de wereld en begin bij jezelf. Waarom zou je wachten op een verplichting door de overheid?

We vragen zo ontzettend veel van de zorgmedewerkers, stelt Van den Bosch. ‘Dat mag echt wel op de radar bij iedereen.’ Terecht, patiënt worden we tenslotte allemaal een keer. Niet allemaal met COVID-19, maar ook als het iets anders betreft, is uitstel van behandeling het laatste waarop je zit te wachten.

Delen