Is er een dokter aan boord?

Na een oproep eerder dit jaar om over uw ervaringen als ‘Dokter aan boord’ te vertellen, stroomde de redactiemailbox van Arts en Auto vol. Van een extra tussenlanding tot een paracetamolletje, u maakt het allemaal mee. Met soms als dank een plekje in de business class.

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: Carolyn Ridsdale

De piloot zet de daling in om op het vliegveld van Stuttgart te landen. Tien minuten later, als de wielen nog maar net de grond hebben geraakt, rijden er ambulances naast het vliegtuig. Het ambulancepersoneel is snel aan boord en zij nemen de zorg over van de passagier die waarschijnlijk een hartaanval heeft gehad. Er zijn nog geen 20 minuten verstreken sinds de oproep of er een dokter aan boord is.

Aios-mdl David Boerwinkel (32) herinnert het zich nog goed. “Anderhalf jaar geleden was ik op weg naar Athene. Na een half uurtje vliegen, hoorde ik de oproep of er een dokter aan boord was. Ik was promovendus en had weinig klinische ervaring, dus reageerde ik in eerste instantie niet. Maar omdat ik blijkbaar de enige arts was, ben ik toch gaan kijken.” Hij treft een passagier die nergens op reageert. Boerwinkel vermoedt een hartstilstand. “Met enige moeite legden we de man in het gangpad en begonnen we te reanimeren. Ondertussen kreeg ik de vraag of we moesten landen. Dat vond ik een lastige beslissing, kon ik die nemen?”

Lees verder (pdf).

12-2014p032-035Meer ervaringen van artsen en informatie over het verlenen van hulp aan boord van een vliegtuig (onder meer over meest voorkomende aandoeningen, ontwikkelingen en medische hulpmiddelen aan boord) leest u hier:

De-vliegreisRies Simons, arts – consulent Aerospace Medicine European Society of Aerospace Medicine, schreef een uitgebreide verhandeling (pdf) over de medische aspecten van vliegreizen voor passagiers en hulpverleners.

Rob van Beek, radioloog, kreeg na het behandelen een medepassagier een vip-behandeling van de vliegtuigbemanning en een uitgebreide bedankbrief van de luchtvaartmaatschappij. Van Zero to Hero.

Ed en Liouck Peperkamp werkten begin jaren ’70 korte tijd op de bovenwindse eilanden voor het gouvernement van de Nederlandse Antillen. Voor hun werkzaamheden gingen zij regelmatig op stap met een – op z’n zachtst gezegd – kleurrijke piloot. Captain Pipe.

Herman Folmer heeft in zijn  werkende leven als arts, aanvankelijk in noord Noorwegen en later in veel tropische landen, vrij veel gevlogen. Daarbij zijn hem drie medische ervaringen  bij gebleven. Champagne.

Lex Horst ging als jonge specialist op antiekjacht in Engeland. Op de weg terug met de ferry wist  de purser hem, ondanks het ontbreken van een uitgebreide passagierslijst, feilloos te vinden toen de nood aan de man was. Dokter op de ferry.

Jan Jaap Klok vroeg zich als huisarts jarenlang af hoe het zou zijn wanneer ergens in een openbare ruimte de vraag “Is er een dokter in de zaal” zou klinken. In 2004, op vlucht vanuit Cyprus, was het zover. Unexceptional.

Piet Mout was onderweg naar WONCA en bleek in een vliegtuig vol met collega-artsen de enige die ingreep toen een medepassagier onderuit ging in het gangpad. Op weg naar WONCA.

Sander Kelderman had pas twee weken zijn bul toen hij onderweg naar Buenos Aires van het vliegtuigpersoneel de verantwoordelijkheid kreeg voor het al dan niet laten landen van het vliegtuig. Pas twee weken mijn bul.

Jot Wolthuis mocht als dank voor zijn optreden aan boord van de autoveerboot naar IJsland gratis dineren in het luxe restaurant, met alles erop en eraan. Op de autoveerboot.

Wim ervoer tijdens een vlucht van Boston naar Schiphol dat de wereld zelfs op 10 kilometer hoogte klein is. Bijzondere ontmoeting.

Louk Vencken, medicus en sportvlieger,  moest tijdens een vlucht naar de VS aan boord van een Boeing 747 niet één, maar twee keer aan de bak. Twee maal op één vlucht.

Hendrik Bremer over het toeval dat er twee kno-artsen in het vliegtuig naar Lima zitten en opstaan om een casus te behandelen die toch ver van hun bed staat. Twee kno-artsen.

Bij Ilse van Nes bleek het uiteindelijk allemaal mee te vallen, maar spannend was het op dat moment wel. Fris na co-schappen.

I. Bergsma was betrokken bij en medisch incident vlak voor vertrek van het vliegtuig op de lijn Paramaribo-Amsterdam. Bolletjesslikker.

Bart Burggraaff sprak na een niet geslaagde reanimatie van een oudere man op de herdenkingsdienst voor de familie. Van reanimatie tot memorial.

Merel Klaassens oproep bleek uiteindelijk een storm in een glas water; maar zowel reuzespannend als hilarisch. Storm in een glas water.

P.J. Blankesteijn kreeg op weg naar Tel Aviv  te maken met een oudere dame die ‘opeens niet meer kon praten. Sprakeloos.

Cees Leibbrandt begeleide als dienstplichtig arts een militair op een vlucht dwars door een onweersfront laag over Parijs. Luchtmacht.

Lees ook Het Dilemma over dit onderwerp uit Arts en Auto 7 2012.

Delen