Dokters op reis – Eveline Luijnenburg

De mooiste manier van reizen, vindt Eveline Luijnenburg (39, jeugdarts), is per zeilboot over zee.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: De Beeldredaktie/Guido Benschop

“Zoals zoveel zeilers heb ik mijn liefde voor het water van huis uit meegekregen. In de weekenden zeilden mijn ouders vaak in Nederland, maar in de zomervakanties gingen ze verder weg met ons, naar Engeland of Denemarken. Ik weet nog goed dat de juf op school – toen we een tekening moesten maken over onze vakantie – vroeg of ik eens een keer iets ánders kon tekenen dan alleen maar boten.

011750-04Nu breng ik met mijn man en onze twee dochtertjes van zes en drie onze vakanties ook het liefst op het water door. Wat me zo aanspreekt aan reizen over zee is dat het de weersomstandigheden zijn die je reistempo en comfort bepalen. Je omgeving wordt op het water overzichtelijker, in feite speelt je leven zich af op een paar vierkante meters. Met niets dan zee om me heen realiseer ik me dat de dingen die me aan wal vaak bezighouden, op het water helemaal wegvallen.

‘Je omgeving wordt op het water overzichtelijker’

De eerste keer dat ik me echt bewust werd van het magische van een zeilreis, herinner ik me nog goed. Ik moet een jaar of acht zijn geweest toen ik een keer midden in de nacht op het dek zat met mijn ouders, met boven ons een heldere sterrenhemel en niets dan duisternis en zee om ons heen. Dat was het moment, denk ik, dat mijn eerste verlangen naar een lange zeereis werd geboren. In 2006 heb ik – toen ik wegens een carrièreswitch een paar maanden vrij had – via de website crewseekers.net die droom waar kunnen maken en als bemanningslid op een Engels zeiljacht een Atlantische oversteek meegemaakt. Het was een reisbeleving die me altijd zal bijblijven!”

011750-05

Delen