Dokters op reis – Iefke Admiraal

Voor Iefke Admiraal (65, gepensioneerd orthodontist) gaat er niets boven een reis per trein.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: De Beeldredaktie/Ed van Rijswijk

 

“Wij hebben weliswaar een auto, maar als mijn man en ik op vakantie gaan, pakken we het liefst de trein. Ik moet bekennen dat ik een slechte autoreiziger ben, ik ben veel te ongeduldig voor lange ritten én vind de auto lang niet zo comfortabel. Een ander nadeel is dat je als bestuurder nooit optimaal kunt genieten van de landschappen onderweg. En de trein is vanuit milieuoogpunt natuurlijk beter, dat aspect spreekt me ook erg aan.

011750-09Vroeger namen we geregeld de City Night Line naar Zwitserland. Dat was ideaal, dan werkten we allebei gewoon de hele dag en stapten we ’s avonds in de trein, waarna we de volgende ochtend heerlijk uitgerust aan onze vakantie konden beginnen. Ook als ik voor mijn werk naar het buitenland moest, pakte ik als het maar even kon de trein.

Als jong meisje reisde ik al met mijn ouders over het spoor naar Zwitserland; ik herinner me nog heel goed de kacheltjes in de treinen van toen. Onlangs bracht ik met mijn kleinkinderen een bezoekje aan het Spoorwegmuseum en zag daar – heel leuk was dat – weer exáct zo’n trein uit mijn kindertijd staan.

‘Op ons verlanglijstje staat nog een treinreis langs de kusten van Spanje’

Afgelopen zomer hebben we voor het eerst via de Treinreiswinkel – waar we altijd onze treinreizen boeken en waar de medewerkers niet snel opkijken van een specifieke trajectwens – een georganiseerde meerdaagse treinvakantie in Zwitserland geboekt. We hebben toen onder meer met de Bernina Express gereisd. Dat was, mede dankzij schitterend weer, onvergetelijk.

Op ons verlanglijstje staat nog eens een treinreis langs de kusten van Spanje. We hoeven niet zozeer van Moskou over het spoor naar Vladivostok of zo; want hier in Europa valt op het gebied van treinreizen wat ons betreft nog genoeg moois te ontdekken.”

011750-07

Delen