‘Door topsport een betere arts’

Ze is geneeskundestudent en de beste hockeykeepster van de wereld. Joyce Sombroek werd al Europees, olympisch en wereldkampioen, maar zit nog altijd vol ambitie. Haar doelen voor de nabije toekomst: goud bij de Spelen in 2016 en haar artsenbul in 2018. 

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Maarten Hartman

 

Vorige zomer werd Joyce Sombroek (24) met het Nederlands hockeyteam wereldkampioen in Den Haag, zonder dat de keepster gedurende dat toernooi een tegendoelpunt hoefde te incasseren. De Fédération Internationale de Hockey riep haar mede vanwege die unieke prestatie uit tot beste keepster van het jaar 2014. “Een enorme eer”, zegt Sombroek, om die eer vervolgens gauw te delen: “Ik heb die uitverkiezing ook te danken aan mijn trainers en teamgenoten. Door hen kan ik excelleren. Het was sowieso een fantastisch toernooi. We hebben er keihard voor getraind en dan valt alles op z’n plek op het moment suprême: in een stadion in eigen land, met veel publiek, allemaal in het oranje, en vrienden en familie op de tribunes. Dat was heel bijzonder.”

 

Sombroek heeft alles gewonnen wat er te winnen valt en is de beste van de wereld. Zijn er nog wel doelen over? “De beste blijven is een nog grotere uitdaging. Ik wil altijd beter worden. Die paar procentjes pakken. Ik doe bijvoorbeeld speciale oog- en reactietraining en wil kijken wat ik nog kan leren van voetbal-, ijshockey- en hand-balkeepers. Met Oranje werken we toe naar het volgende grote doel: nog een keer de Spelen winnen, in Rio de Janeiro in 2016.”

Pittige combi
Het valt niet uit te sluiten dat Sombroek ook dat doel haalt. Als ze iets in haar hoofd heeft, houdt ze daaraan vast en krijgt ze het meestal voor elkaar. Toen ze in de jeugd van de Lochemse Hockey Club speelde, wist ze al wat ze later wilde doen: mensen helpen en beter maken. Nog voor haar twaalfde verjaardag besloot ze arts te worden. Nu, op haar 24ste, heeft de beste hockeykeepster ter wereld haar bachelor geneeskunde op zak.

Lees verder (pdf).

05-2015p044-045

Delen