Dromen over later

Samen met een aantal vriendinnen heb ik een droom voor later: een huis in een mooi en warm buitenland. Welk buitenland dat moet worden, daar zijn we nog niet helemaal over uit. Zo denkt Fleur aan Spanje, Minke en Emma denken aan Portugal en bij mij is Italië veruit favoriet.

Heerlijk om eindeloos over te fantaseren bij een goed glas wijn. En nu ‘later’ voor sommigen van ons al wat dichterbij begint te komen, zijn we ook druk aan het rekenen geslagen. Want sparen we alleen voor het huis, of moeten we ook wat reserveren om eerder te kunnen stoppen met werken? Voor Fleur, die een eigen tandartsenpraktijk heeft, komt daar nog bij dat ze sowieso al geld moet reserveren voor haar oude dag. En ik geef het u te doen: wil je als tandarts een beetje redelijk kunnen doorleven nadat je bent gestopt met werken, dan praten we al snel over een miljoen. U leest het goed: bij beëindiging van de tandartsenpraktijk op bijvoorbeeld 63-jarige leeftijd is voor een jaarlijkse bruto ouderdomspensioenuitkering van € 50.000,- en een partnerpensioen van € 35.000,- al snel een spaarpot nodig van één miljoen euro.

Een ‘reserve’ is geen spaarpotje, maar een uitgestelde belastingclaim

In mijn adviespraktijk merk ik telkens weer dat niet iedereen zich op tijd realiseert dat er voor een passend pensioen een behoorlijk kapitaal nodig is. Wat ook tot onduidelijkheid leidt, is de pensioenreserve op de balans. Enerzijds is niet altijd bekend dat deze ‘reserve’ geen spaarpotje is, maar een uitgestelde belastingclaim. Anderzijds moet u weten dat er altijd meer geld nodig is dan er aan pensioenreserve op de balans staat, omdat anders de pensioentoezegging niet kan worden nagekomen. Met als gevolg dat de beoogde pensioendatum uitgesteld moet worden, de pensioenpot te vroeg leeg is of er een naheffing komt van de Belastingdienst. Kortom: wilt u op weg gaan naar een goed pensioen, dan heeft u drie ingrediënten nodig: inzicht, tijd en voldoende poen.

 

Delen