Dure medicijnen niet meer vergoed?

Gisteren meldde de NOS dat het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) de vergoeding voor drie heel dure medicijnen wil stopzetten. Dat zou blijken uit twee conceptadviezen waar de NOS de hand op heeft weten te leggen. Het zijn middelen voor enkele honderden mensen in Nederland met zeldzame stofwisselingsziekten. De therapie kost honderdduizenden euro’s en wordt nu volledig vergoed. Het College vindt dat de kosten niet opwegen tegen de gezondheidswinst die de patiënten boeken.

De politiek worstelt met het advies. VVD-woordvoerder Anne Mulder wilde nog niet reageren. “Dit onderwerp is zo explosief dat ik niet ga reageren op een conceptadvies dat ik niet eens ken. Ik wacht op het definitieve advies en het besluit van de minister.”

Volgens SP-kamerlid Renske Leijten mag een patiënt een middel niet onthouden worden omdat het te duur is. “Die verantwoordelijkheid moet je niet bij artsen neerleggen.” “Het CVZ is er natuurlijk voor om dit soort adviezen uit te brengen en om alle beschikbare gegevens te verzamelen en mee te wegen. Maar menselijkerwijs moeten die patiënten dit middel houden.”

D66-collega Pia Dijkstra stelt dat het een vreselijk ingewikkeld onderwerp is. “Het CVZ is er natuurlijk voor om dit soort adviezen uit te brengen en om alle beschikbare gegevens te verzamelen en mee te wegen. Maar menselijkerwijs moeten die patiënten dit middel houden.” Dijkstra wil dat individueel wordt beoordeeld of patiënten baat hebben bij het middel.

Eeke van der Veen (PvdA)stelt dat het rationeel gezien een verstandig advies is, maar  wel heel nare consequenties heeft voor de patiënten en hun behandelaars. “Ergerlijk is dat we geen enkel inzicht hebben in de totstandkoming van de kosten. De farmaceutische industrie kan de prijs stellen die zij wil, zonder dat iemand weet of dat een redelijke prijs is of niet.”

Meer hierover leest u op de site van de NOS.

Delen