Duurzaam genoeg?

‘Duurzaam is decennia met minimale begeleiding’, schrijft huisarts Bart Bruijn in reactie op het bericht op Medisch Contact dat uit onderzoek blijkt dat leefstijlinterventies duurzaam effectief zijn voor patiënten met type II diabetes. En daarmee heeft Bruijn wel een punt.

De resultaten uit het onderzoek (gepubliceerd in British Medical Journal) klinken mooi: 67 procent van de in de studie geïncludeerde patiënten gebruikt na 24 maanden minder of zelfs helemaal geen glucoseverlagende middelen meer, en bijna driekwart van de deelnemers die op baseline insuline gebruikten is daar na 24 maanden compleet vanaf.

Kun je na 24 maanden al van een duurzaam medisch onderzoek spreken?

Maar daar was wel wat voor nodig. Deze mensen ontvingen intensieve begeleiding gedurende de eerste zes maanden. Ze bleven ook daarna deel uitmaken van de online community die voor ze in het leven werd geroepen. En na twaalf, achttien en 24 maanden werd ze gevraagd hun gegevens in te sturen. Er waren kortom wél wat stokken achter de deur. Dit maakt de uitkomsten niet minder waardevol, maar biedt toch een terechte nuancering bij dat begrip ‘duurzaam’.

Bovendien viel een flink aantal mensen uit in het onderzoek, stelt hoogleraar diabetologie Hanno Pijl “De reden is niet duidelijk”, zegt hij. Toch is het niet zo moeilijk om te raden waarom ze uitvielen: omdat ze terugverlangden naar de levensstijl die ze gewend waren. Maar raden is niet genoeg, we verdienen het te weten. Want weten hoeveel ‘een flink aantal’ precies is en waarom zij uitvielen, is de juiste, wetenschappelijke basis om te kunnen bepalen of de forse investering die hier is gedaan de moeite waard is om te continueren.

Delen