DVD – Coming of age

Regisseur Richard Linklater kenden we al van Boyhood: dat prachtige, bijna drie uur durende speelfilm-epos uit 2014, gemaakt over een periode van twaalf jaar waarin de hoofdrolspeler opgroeide van jongetje tot jongeman. Everybody Wants Some!! begint, zou je kunnen zeggen daar waar Boyhood ophield: aan het begin van het eerste studiejaar, bij aankomst op de universiteit. Met deze keer andere acteurs en met andere karakters, maar wel opnieuw spelend in Texas.

Linklaters nieuwe film focust op juist een heel korte periode in het leven van de jongens om wie het gaat: de paar dagen (en nachten) net vóór de eerste training van het universiteitshonkbalteam waarvoor ze speciaal zijn uitverkoren. Een aaneenschakeling dus van feesten, drank, drugs en testosteron. Maar met onder die oppervlakte nog een tweede, subtiel verweven, rode draad: van verwachting én onzekerheid over de toekomst die onverbiddelijk op deze knap verfilmde volwassenheidsproloog gaat volgen. En oh ja: een (klein) beetje kennis van honkbal helpt.

Everybody Wants Some!! – VS, 2016, regie: Richard Linklater, hoofdrollen: Blake Jenner, Zoey Deutch, Ryan Guzman, Wyatt Russell, Will Brittain

 

Delen