DVD – Feelbad movie

Een Amerikaanse film met een Mexicaanse regisseur. Eerder oogstte Michel Franco goede kritieken met After Lucia (2012), het beklemmende verhaal van een tienermeisje dat op school slachtoffer wordt van extreme pesterij. Met Chronic maakt Franco opnieuw een sombere film – en gaat hierin nog flink wat stappen verder.

Hoofdkarakter David, een rol van Tim Roth, is verpleger in een hospice. Op zichzelf al geen vrolijk onderwerp, maar nog eens extra aangezet door de speciale manier waarop David zijn zorgtaak invult. Heel gemotiveerd en consciëntieus, wat met een bijna documentaire-achtige confronterendheid in beeld wordt gebracht, inclusief intieme details van fysieke verzorging van patiënten. Maar, net als iemand die zélf een hoop bagage met zich meebrengt, opnieuw van een soort dat weinig vrolijk stemt.

Chronic is een bijzondere film, niet voor ieders smaak en zeker niet bedoeld voor een avondje entertainment. Maar ook: een onderwerp waar niemand omheen kan, en met grote integriteit gemaakt.

Chronic – VS, 2015, regie: Michel Franco, hoofdrollen: Tim Roth, David Dastmalchian, Elizabeth Tulloch, Sarah Sutherland

 

Delen