DVD – The Death of Stalin

Het is even wennen: Michael Palin als Vjatsjeslav Molotov – inderdaad, van die cocktail. Maar deze film kon niet in Rusland worden gemaakt en is daar ook verboden, vandaar de Brits-Amerikaanse cast in deze Engelstalige productie.

Minister van Buitenlandse Zaken Molotov zat in de kongsi rond Josef Stalin, bij diens dood in maart 1953. Deze film interpreteert vrijelijk wat direct daarná gebeurde: de machtsstrijd, de intriges, het wederzijdse verraad. Soms met satire en parodie, afgewisseld met episodes die ijzingwekkend laten zien hoe Stalin en zijn mede-moordenaars hun dagelijkse schrikbewind uitoefenden.

De grootste kracht van The Death of Stalin is de ontmaskering van elk idee van ‘ideologie’ als drijfveer achter het stalinisme. Nergens gaat het over communisme of socialisme. In plaats hiervan zien we, veel dichter bij de historische werkelijkheid, een bende gangsters. Cynisch, geweten- en meedogenloos, opportunistisch en sadistisch, belust op totale macht. Gedreven door banaal eigenbelang, en door niks anders.

The Death of Stalin – Verenigd Koninkrijk, 2017, regie: Armando Iannucci, hoofdrollen: Steve Buscemi, Jeffrey Tambor, Simon Russell Beale, Michael Palin

Delen