VAR per 1 mei afgeschaft

Vanaf 1 mei, een maand later dan verwacht, gaat een overeenkomst tussenopdrachtgever en -nemer de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen via de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties. Gistermiddag heeft de Eerste Kamer ingestemd met het afschaffen van de VAR. Voor de nieuwe wet komt komt een implementatietermijn van een jaar.

 

VvAA gaat, samen met beroepsorganisaties, verder met het opstellen van modelovereenkomsten, die binnenkort aan de Belastingdienst ter toetsing voorgelegd worden. Maar Erik van Dam, senior adviseur Kennismanagement en Netwerken bij VvAA, waarschuwt dat de modelovereenkomsten geen echte garantie zijn om zonder loonheffingen met elkaar te kunnen werken. Ondanks de geruststelling die staatssecretaris Wiebes van Financiën hierover probeert te geven.

Critici verwachten dat de nieuwe wetgeving tot aanzienlijke risico’s voor zorginstelling zal leiden. Onder meer is er angst voor naheffingen, omdat belastinginspecteurs ondanks de kwalificatie van de overeenkomst, achteraf toch een dienstverband kunnen constateren. Ook is er de vrees dat werkgevers daardoor zzp-ers minder snel zullen inschakelen, wat consequenties kan hebben voor de toegankelijkheid van de zorg.

De VAR  is destijds in het leven geroepen de opdrachtgever vooraf duidelijkheid te geven over het al dan niet moeten afdragen van loonheffing, inclusief sociale premies. Maar volgens de politiek werkte het VAR-systeem verkapte dienstverbanden in de hand. Daarom wilde staatssecretaris Wiebes een alternatief.

Lees ook:

 

Delen