Eeuwigdurende lente op Porto Santo

021760-01In Nederland is Porto Santo nog nauwelijks bekend. Het kleine zusje van Madeira heeft als bijnaam ‘Gouden Eiland’, vanwege de vele zonuren en het goudgele strand.

Tekst: Guido Derksen

“Kijk, zo meteen gaat het werken”, zegt Sofia Santos terwijl ze een halve citroen uitknijpt boven een hoopje strandzand. En inderdaad: het zand begint door het citroensap te borrelen en te schuimen.  Volgens de geoloog, die tevens als toeristengids werkt, heeft het zand van Porto Santo bijzondere geneeskrachtige eigenschappen die door zuur worden geactiveerd. Ze vertelt dat onderzoek heeft uitgewezen dat het fijne koraalzand van Porto Santo mineralen bevat, zoals magnesium, calcium, fosfor, zwavel en strontium, en dat veel mensen naar haar geboorte-eiland komen om er een zogenaamde zandkuur te ondergaan.

Het Vila Baleira Resort en hotel Porto Santo & Spa zijn gespecialiseerd in dit soort kuurtoerisme. Het eerste resort is zelfs gesticht door een consortium van vijftig Duitse artsen om de medische kwaliteiten van het zand te exploiteren. Beide hotels liggen aan het prachtige strand van Porto Santo, dat zich over een lengte van 8 km langs de zuidzijde van het eiland uitstrekt.

Genoeg zand te vinden dus, ook voor bezoekers die er liever óp in plaats van ín liggen. In de zomermaanden trekt het eiland daarom ook tienduizenden toeristen, op een bevolking van net iets meer dan vijfduizend zielen.

Beroemde bezoekers

Maar waar ligt het eiland Porto Santo eigenlijk? Als je de vraag stelt, blijkt negen van de tien Nederlanders geen idee te hebben dat Porto Santo samen met de onbewoonde Ilhas Desertas en Ilhas Selvagens tot de Madeira-archipel behoort, een autonome regio van Portugal, ver weg in de Atlantische Oceaan. Het eiland bevindt zich op 50 km afstand van Madeira en ongeveer 500 km uit de Afrikaanse kust.

Porto Santo is meer dan de helft kleiner dan Texel. Hoewel het dus een onbeduidend vlekje op de kaart is, heeft het wel een paar beroemde bezoekers mogen verwelkomen. Christoffel Columbus bijvoorbeeld trouwde op Porto Santo met de dochter van de gezaghebber, Bartolomeu Perestrelo, en woonde er een paar jaar voordat hij Amerika ging ontdekken. Een paar eeuwen later bezocht Charles Darwin het eiland met de Beagle; hij ontdekte dat er meer dan honderd slakkensoorten leven. Tegenwoordig is wereldster Cristiano Ronaldo er af en toe te vinden. De voetballer, geboren en getogen op buureiland Madeira, heeft een flinke lap grond bij het strand gekocht om er later een villa of hotel op te laten bouwen.

021760-02

Handvol grote hotels

Wie geen behoefte heeft aan een therapeutische kuur, vindt op Porto Santo zon, zee en rust. Het eiland kent een heerlijk subtropisch klimaat. Dit betekent dat de temperatuur er het hele jaar door mild is, met ’s zomers af en toe een uitschieter naar boven. Een ‘eeuwigdurende lente’, wordt wel gezegd. Vanaf mei tot en met september schijnt de zon er gemiddeld 7 tot 8 uur per dag.

Grote trekpleister is uiteraard het befaamde goudgele zandstrand, dat goed is ontsloten dankzij een weg die parallel loopt aan de kust. Het grootste deel van het jaar is er volop ruimte op deze ongerepte strook zand. Alleen in juli en augustus kan het soms even zoeken zijn naar een rustig plekje wanneer er chartervluchten uit Italië en Spanje op Porto Santo arriveren. Langs het strand is een handvol grote hotels te vinden, maar echte hoogbouw en strandtentjes zijn er nauwelijks. Het eiland telt ook een paar kleinere hotelletjes en pensions, en in het binnenland één sfeervolle quinta: Quinta do Serrado.

Een reis naar Porto Santo is uitstekend te combineren met een bezoek aan Madeira. Tussen de twee eilanden vaart een ferry, portosantoline.pt De twee grote, moderne veerboten varen het hele jaar dagelijks en doen er twee uur over. Vanaf mei gaan er ook rechtstreekse chartervluchten vanaf Amsterdam (TUIfly). Eerst naar Madeira vliegen (met bijvoorbeeld Transavia of TUIfly) en dan met de ferry kan ook. De afstand vanaf de haven naar het hoofdplaatsje Vila Baleira bedraagt circa 1,5 km. Beste reistijd is van mei t/m september. Het prijspeil ligt lager dan in Nederland. In Vila Baleira en langs de weg achter het strand zijn verschillende cafés en restaurants. Het leukste feest van Porto Santo is het Columbusfestival, jaarlijks in september, met de lokale bevolking in kostuums en een 16de-eeuwse markt.

 

Wie niet de hele dag wil zonnebaden maar liever actief is, kan een stevige fietstocht maken of het eiland te voet verkennen. Vooral de kliffen en ‘bergen’ (de hoogste toppen reiken rond de 500 meter) aan de noordkant van het eiland lenen zich daar goed voor. Golfliefhebbers kunnen terecht op de golfcourse van het eiland, ontworpen door golflegende Severiano Ballesteros.

Openbaar vervoer is er niet, daar is het eiland te klein voor, maar op verschillende plaatsen zijn fietsen en scooters te huur, en over het hele eiland lopen goede wegen. Ook leuk: slenteren in het piepkleine, witgeschilderde hoofdstadje Vila Baleira. Achter de 15de-eeuwse kerk aan het centrale plein staat het voormalige huis van Columbus, tegenwoordig een museum. Naast de trappen van het historische gemeentehuis trekken een paar oude drakenbloedbomen de aandacht. Aan zee bevindt zich een groot plein met een oude pier, een rij palmen, twee restaurants en een paar winkels. Dat is alles, want het blijft allemaal klein en intiem op Porto Santo.

 

 

Delen