Eigen baas

Bijna klaar met je studie? Dan wordt het tijd om na te denken over de start van je loopbaan. Ga je in loondienst of wil je als zzp’er aan de slag? In dat laatste geval heb je nog wel wat te regelen.

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: Shutterstock

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat er in de gezondheidszorg in 2017 net iets meer zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) een onderneming zijn gestart dan dat er zelfstandigen stopten met hun praktijk. Bij de fysiotherapeuten stopten er meer dan er bijkwamen, bij de tandartsen is een lichte stijging van zzp’ers te zien.

De voordelen van voor jezelf beginnen zijn duidelijk: je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen en je kunt helemaal zelf bepalen hoe je je onderneming opzet en wanneer en met wie je werkt. Nadelen zijn dat je je moet verdiepen in financiële en administratieve zaken en dat je zelf de verantwoording draagt als je onderneming niet goed loopt.

Niet alle opleidingen besteden evenveel aandacht aan het ondernemerschap. Dus wie overweegt als zzp’er aan de slag te gaan, kan nog wel wat informatie gebruiken. Anne Vroege is financieel adviseur bij VvAA en zij begeleidt starters in de gezondheidszorg, met name in de tandheelkundige beroepen. Vroege: “De stap van studeren naar ondernemen is best groot. Als student is alles voor je geregeld en wordt alles gecontroleerd. En dan ineens ben je ondernemer en moet je zelf naar de Kamer van Koophandel en de bank om van alles te regelen. Je moet in een werkritme komen en leren hoe je met patiënten en collega’s omgaat.” Vroege ziet dat studenten zich soms pas laat gaan oriënteren. “Dan zijn ze afgestudeerd en moet er last minute opeens veel geregeld worden. Terwijl je juist tijd nodig hebt om overal goed over na te denken.”

‘Blijf als zzp’er ook naar je eigen ontwikkeling kijken’

Anne Vroege heeft nog een tip voor starters: “Blijf als zzp’er ook naar je eigen ontwikkeling kijken. Doe cursussen en volg nascholing, zowel op je eigen vakgebied als op ondernemersvlak. Ga in vakgroepen zitten, ga naar klinische avonden. Zoek elkaar op, je kunt van elkaar leren en in moeilijke tijden kun je elkaar helpen.”

Vrijheid

Huidtherapeut Luciënnevan Asperdt (25) uit IJsselstein heeft sinds een half jaar haar eigen praktijk en werkt daarnaast als zzp’er een aantal dagdelen in een andere praktijk. Daarvoor werkte ze twee jaar in loondienst. Ze koos voor een bestaan als zelfstandige, omdat ze de vrijheid van een eigen praktijk fijn vindt. “Ik beslis zelf welke behandelingen ik toepas, maar ook wanneer ik vrij ben of op vakantie ga. Als je eigen baas bent, hoef je nergens toestemming voor te vragen en kies je wat jou het beste lijkt.”

De zakelijke kant was geen struikelblok voor de huidtherapeut: “Ik had al een administratiediploma op zak en mijn ouders hebben beiden een eigen zaak. Ik had er wel vertrouwen in dat het goed zou komen, ook al was er op de opleiding weinig aandacht voor een eigen praktijk. De meeste informatie, zoals over verzekeringen en de Kamer van Koophandel, heb ik van internet.

Luciënne ziet wel verschil met haar werk als zzp’er. “De verhoudingen zijn toch anders als je voor iemand werkt. Toch zou ik niet alleen maar in mijn eigen praktijk willen werken. Je mist de mogelijkheid om te overleggen en ook het sociale aspect speelt mee. Dat vind ik een voordeel van werken in een andere praktijk. En financieel houd ik er ook meer aan over.”

Checklist

Inschrijving registers

  • Inschrijving BIG-register controleren
  • Inschrijven bij Kamer van Koophandel (KvK)
  • Aanvragen AGB-code; nodig zijn een zorgverlenerscode én een praktijkcode

Verzekeringen

  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
  • Beroepsrechtsbijstandverzekering
  • Bedrijfsschade-, inventaris- en opstalverzekering
  • Overlijdensrisicoverzekering
  • Ziekengeld
  • WGA-hiaat, conform cao

Communicatie

  • Praktijkfolder voor je patiënten/ cliënten
  • Website maken of laten bouwen
  • Inzetten van social media

Praktijkvoeren

  • Jaarrekening (laten) opstellenen de belastingaangifte regelen
  • Zorgen dat je praktijk voldoet aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)
Bron: dit is een verkorte versie van de Checklist starten praktijk van VvAA

 

Delen