Einde van de hype-cyclus

Op een van mijn oude telefoons vond ik nog wat bitcoins. Ik kreeg ze als betaling aan het begin van de digitale goldrush. Destijds de tegenwaarde van 25 euro. Ik heb er nu een fiets van gekocht.

Inmiddels ging de hype-cyclus van bitcoins over de Top van Opgeblazen Verwachtingen en door het Dal van Desillusie. Gardner houdt die cyclus van alle nieuwe technologieën bij. Volgens deze marktonderzoeker beweegt de bitcointechnologie zich nu weer omhoog op de Helling van Verlichting; op weg naar het Plateau van Productiviteit.

Alle nieuwe technologie gaat eerst over de top, waarbij journalisten en bedrijven mooie vergezichten schilderen. Zelfrijdende auto’s en enkele toepassingen van kunstmatige intelligentie zijn volgens Gardner nu vlak bij de top. Daarna volgt onvermijdelijk de teleurstelling van de harde realiteit. De kranten staan dan opnieuw vol, ditmaal over de problemen met de nieuwe technologie. Het blijkt toch moeilijker dan gedacht. Pas daarna kunnen bedrijven gaan werken aan zinvolle toepassingen, meestal uit het zicht van de publiciteit.

Uiteindelijk breekt altijd het realisme door

Volgens economen is driekwart van de bitcoins in handen van bedrijven in Rusland, Georgië en China. Maar de technologische ideeën leven elders voort. Kern van bitcoins is een techniek om transacties zo vast te leggen, dat ze niet betwist kunnen worden. Die techniek wordt nu gebruikt om digitale teksten, zoals een contract, te deponeren. Je kunt dan later altijd bewijzen dat de tekst onveranderd is (proofofexistence.com). Het is de digitale versie van het stempeltje van de notaris. Zo zijn er nog een paar andere toepassingen. Het is allemaal niet opzienbarend, maar daarom juist kansrijk. 

Als Facebook over enige tijd de digitale munt Libra introduceert, is die waarschijnlijk niet gebaseerd op bitcoin-technologie. Het vertrouwen in de munt moet in dat geval niet komen van technologie, maar van toezicht door de Federal Reserve. Het duurt soms even, maar uiteindelijk breekt het realisme door.

Delen