EK zonder Oranje – toch de moeite waard

Samengeknepen billen bij een te korte terugspeelbal? Angst voor een penaltyserie? Niet aan de orde tijdens het EK nu Oranje niet meedoet. Toch zijn er volgens Wouter Dronkers, Vitesse-doelman en geneeskundestudent, redenen genoeg om het EK volgen.

Tekst: Martijn Reinink

Dat het Nederlands elftal er niet bij is tijdens het EK voetbal, dat van 10 juni tot en met 10 juli in Frankrijk plaatsvindt, is een hard gelag. “Spanning maakt voetbal leuk en die spanning is er nu niet”, zegt Wouter Dronkers (23), derde keeper van Vitesse. “Maar zonder Oranje-bril op kunnen we eens met een neutrale blik kijken. Bijkomend voordeel: de cardiologen in Nederland hoeven niet met hun pieper bij de televisie te zitten. Zij gaan een zorgeloze zomer tegemoet.”

Voor de neutrale kijker valt er, ook zonder Oranje, genoeg te genieten tijdens het EK, zo voorspelt Dronkers. Bijvoorbeeld van de Belgen, van wie de doelman verwacht dat ze hoge ogen gaan gooien. “Zij spelen goed voetbal, vormen een hecht collectief en hebben met Eden Hazard, Kevin de Bruyne en Thibaut Courtois spelers met exceptionele kwaliteiten in de gelederen. Wie onze zuiderburen aanmoedigt, heeft wel wat te juichen tijdens het toernooi.”

Daarnaast gaat Dronkers de verrichtingen van Zweden en Portugal met bovengemiddelde interesse volgen. Redenen: Zweed Zlatan Ibrahimovic en Portugees Cristiano Ronaldo. “Een interessante case voor psychiaters”, zegt Dronkers over Zlatan. “Hij is een van de meest excentrieke voetballers van de laatste jaren. En op zijn 34ste nog altijd een van de beste. Als Zlatan op het veld staat, gebeurt er altijd iets bijzonders. Hij doet de mafste dingen. Daagt tegenstanders uit, houdt scheidsrechters voor de gek, trapte eens een medespeler tegen zijn achterhoofd. Maar ‘Ibracadabra’ kan ook toveren met z’n voeten. Waarschijnlijk wordt het zijn laatste eindtoernooi, dus hij zal erop gebrand zijn wat te laten zien.”

Lees verder (pdf).

AA05-2016p034-035

Delen