Electric Light Orchestra

The Electric Light Orchestra of, beter nog, ELO staat vooral bekend als de hitmachine die onder regie van Jeff Lynne vanaf half jaren ’70 tal van successen vierde. Maar ooit was er een begin en toen had Lynne het nog niet alleen voor het zeggen. De heruitgave van het album The Electric Light Orchestra, het debuut uit 1971, laat horen hoe het ooit was bedoeld en nooit meer zou worden.

 

De naam die dan onvermijdelijk opduikt is die van Roy Wood, multi-instrumentalist en gezegend met dat prachtige, karakteristiek stemgeluid waarmee hij bekend werd in zijn, en in een later stadium ook Lynnes, vorige bandje: The Move. Derde oprichter was toonaangevend drummer Bev Bevan, ook al van The Move. Het magistrale debuut The Electric Light Orchestra, een bizarre mengeling van rock en klassieke muziek, is het resultaat van een gedeelde inbreng door twee eigenzinnig types als Wood en Lynne. Dat duurde niet lang, Wood zou kort na het verschijnen zijn biezen pakken.

Nu is dit album opnieuw uitgebracht, opgepoetst en wel. En het klinkt als een klok. In het boekje staat hoe het overzetten van de oude mastertapes naar de digitale omgeving is verlopen en welk gereedschap daarbij is gebruikt. Bij dit album is tevens een meerkanaalsversie (DTS 96kHz/24 bit 4.1 surround sound) op dvd bijgevoegd en staan er verder de nodige bonustracks op. Voor de echte liefhebber is deze geremasterde jubileumeditie ook nog als 180 grams vinyl dubbelelpee verkrijgbaar.

En de winnaars zijn…

Met dank aan EMI ontvangen de volgende 3 lezers een exemplaar van deze cd-dvd-combinatie:

  • MJM de Beer-Buijs – Ede
  • Gerda Ykema – Amerongen
  • Marieke van Everdingen – Maastricht

Van harte gefeliciteerd!

Om kans te maken op een exemplaar moest de volgende vraag worden beantwoord:
Welk nummer op dit album begint met de frase ‘My Lord King’?

Het antwoord:
Het zijn de openingswoorden van The Battle of Marson Moor.