‘Er valt nog veel te winnen’

Begin dit jaar nam Breast Care Nederland (BCN) het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis (AMBZ) over. Daarmee maakte Marjolein de Jong, medeoprichter van BCN, de stap van de OK naar het bestuur. “Ik geloof in focus.”

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Nout Steenkamp

Ze luisterde naar Gerard van Grinsven en dacht: hij doet wat ik bedoel. “Mijn inspiratiebron”, noemt Marjolein de Jong (43) de Nederlandse Amerikaan en voormalig hotelier. “Wereldwijd opende Van Grinsven Ritz-Carlton-hotels, die alle het hoogste niveau van klanttevredenheid hebben bereikt. Nu richt hij zijn pijlen al een aantal jaren op de zorg en wil hij hospitality die sector ‘inracen’.” Dat deed Van Grinsven als eerste bij het Henry Ford West Bloomfield Hospital in Detroit, later bij de Cancer Treatment Centers of America. Tijdens een congres in Nederland in 2013 deelde hij zijn visie. De Jong hoorde hem aan en niet veel later zat ze in het vliegtuig. “Ik móest het met eigen ogen zien.”

Eenmaal in Detroit hadden De Jong en Van Grinsven meteen een klik. “Hij herkende mijn passie voor patiëntvriendelijkheid. En wat hij in Nederland had verteld, zag ik in alles terug in het ziekenhuis. Van de dokter tot de gastvrouw tot de schoonmaakster: iedereen straalde hospitality uit. Een patiënt kreeg een smoothie om haar misselijkheid te verlichten. Iemand die net een vervelende chemo had gehad, onderging een gezichtsbehandeling. Van Grinsven was zelfs bij patiënten thuis geweest om te kijken hoe hij home feeling in het ziekenhuis kon creëren.”

‘Centraliseren is de oplossing; de tijd van grote warenhuizen in het zorglandschap is voorbij’

In de meeste ziekenhuizen in Nederland valt er op dit terrein nog wel wat te winnen, stelt De Jong. “Het is volstrekt begrijpelijk, maar het logistieke proces in een ziekenhuis conflicteert nogal eens met de patiëntbehoefte.” Ze noemt als voorbeeld een patiënt die twee weken moet wachten op een uitslag. “Wanneer alle afdelingen goed op elkaar zijn afgestemd, moet het toch mogelijk zijn die uitslag dezelfde dag te geven? De laatste jaren heb ik veel nagedacht over zorgprocessen: hoe kunnen we de patiënt beter bedienen? En hoe kunnen we onze eigen capaciteit beter benutten en inregelen?”

Het centraliseren van zorg is volgens De Jong een oplossing. “De tijd van de grote warenhuizen in het zorglandschap is voorbij. We moeten de zorg efficiënter organiseren. Daar heeft de patiënt baat bij en zo kunnen we zorg betaalbaar houden. Gespecialiseerde centra hebben minder overhead dan grote ziekenhuizen en als je focust, als je je specialiseert en iets dus vaak doet, word je efficiënter en krijg je inzicht in wat iets werkelijk kost.”

Lees verder (pdf).

Interview Marjolein de Jong

 

Delen