Eropuit – Tip van en voor collega’s

De redactie deed in juni een oproep om leuke tips voor een uitstapje of vakantie in eigen land in te sturen. Diverse lezers klommen in de pen.

Waterland

“Ten noordoosten van Amsterdam ligt, aan de Gouwzee, de gemeente Waterland. Pittoreske dorpjes in een oer-Hollands veenweidelandschap, prachtige vergezichten, duizenden vogels (waaronder bijzondere), koeien en fluisterbootjes. Centraal ligt het ruim 650 jaar oude stadje Monnickendam. Met veel monumenten en grachtjes en het recent gebouwde museum de Speeltoren met het oudste carillon ter wereld dat nog in gebruik is. De speurtocht in het museum is een groot succes bij kinderen. Geen toeristenbussen, veel rust en dat alles op slechts tien minuten boven Amsterdam.” 
Bertien van der Kolk, fysiotherapeut (gepensioneerd)

Voor jong en oud

“Breng eens een bezoek aan het geweldige Speelgoedmuseum Op Stelten in Oosterhout (NB). In dit museum in een voormalig schoolgebouw draait het allemaal om speelgoed van vroeger, prachtig uitgestald per thema. Wellicht herkent u iets waar u zelf nog mee gespeeld heeft. Ook voor kinderen een erg interessant en interactief museum. Absoluut een bezoek waard!”
C.M.P.Theunissen, cardio-anesthesioloog niet praktiserend

Rond Norg

“In het mooie Drentse brinkdorp Norg kun je neerstrijken op één van de gezellige terrassen aan de brink met zijn 13e-eeuwse kerkje en heerlijk wandelen in de bossen (het Norgerholt dateert uit de 9e eeuw). Het is er prima overnachten in een vakantiehuisje, Bed en Breakfast, hotelkamer of op een camping. Op fietsafstand zijn er verder het Fochteloërveen (kraanvogels), maar ook Veenhuizen (het resultaat van 19e-eeuwse ideeën over bestrijding van armoede) en, iets verder, de weidse natuur van de Onlanden. Voor cultuur zijn er het Drents museum in Assen en museum de Buitenplaats in Eelde.”
Nicole Kronjee, arts niet praktiserend

Verborgen parel

“Het Waal- en weidebad in Heerjansdam (waalenweidebad.nl), gemeente Zwijndrecht, onder de rook van Rotterdam, is werkelijk een verborgen parel! Dit verwarmde buitenbad is vier maanden per jaar open en kenmerkt zich door een rustige, beschutte ligging en een kleinschaligheid die voor de Randstad ongekend is. Als ouder/grootouder kun je hier gerust naar toe met (kleine) kinderen. Of kom banen zwemmen! Makkelijk gratis parkeren of per fiets/ov bereikbaar.”
Marie-Francine Veldman, anesthesioloog-  pijnspecialist

Glooien Twente

“Hoe vaak reed ik op de A1 niet voorbij de afslag Markelo, totdat vrienden ons uitnodigden voor een dagje Markelo/Diepenheim. Een kronkelweggetje over de Markelose berg leverde prachtige vergezichten op. Een high tea in het buurtschap Stokkum. Prachtige boerderijen met geel-zwarte luiken in een glooiend landschap. Daarna kunst kijken bij Kunstvereniging Diepenheim. Experimentele kunst in een hypermodern gebouw. Daarna een wandeling door één van de kasteelparken. Via weer zo’n mooi weggetje naar een restaurant bij een watermolen. Twentse gastvrijheid en heerlijk gegeten!” 
Sjaak van der Zalm, bedrijfsarts

Amsterdamse gastvrijheid

“Wij zijn erg gecharmeerd van  het Amsterdamse pop-up restaurant/lunchroom monsieur.dame. Het wordt gerund door een jong stel, Josje en Brian, die weten wat gastvrijheid is. Ze blijven op deze locatie tot en met november 2019, dus de hele zomer nog. Het restaurant bevindt zich op een unieke plek en biedt zeer lekker eten. Ieder maand laat chef-kok Brian zich inspireren door een streek in Frankrijk en geeft hij zijn eigen twist aan de gerechten. Op het grote terras kun je onder de platanen genieten van de rust. De gerechten worden vergezeld van mooie wijnen en sappen. Een bij het grote publiek onbekend pareltje!”
Sanne Komen, logopedist

Must-see’s in Drenthe

“Enkele Drenthe-tips: Coevorden (o.a. kasteel, markt, terrasjes, Friesestraat met een 17e-eeuws koopmanshuis waarin zich Stadscafé Vancouver bevindt, de NH-kerk met zijn prachtige akoestiek, Het Arsenaal en het park waar de stervorm van de voormalige vestinggracht nog deels zichtbaar is). Fietstochten: Rondje Dalen en de Klenckeroute. Verder het gezellige dorp Dalen, oude Saksische boerderijen in het osterse en Westerse Bos bij Schoonebeek, Oud Aalden en het museumdorp Orvelte. Wandelen: de landgoedwandeling over De Groote Scheere bij Gramsbergen, op de grens met Overijssel.”
Wil Bartels, logopedist

Authentieke groepsaccommodatie

“Voor wie er tussenuit wil met een groter gezelschap, kan ik De Pastorie in het Brabantse dorpje Lage Mierde van harte aanbevelen. Deze accommodatie, gesitueerd in een prachtig gerenoveerd historisch pand, waar in vervlogen tijden meneer pastoor huisde, biedt ruimte aan 30 personen. Het is voorzien van alle gemakken, zoals moderne (rolstoeltoegankelijke) badkamers, een lift en een zeer goed uitgeruste keuken. Het warm ingerichte huis dat tegenover de kerk in Lage Mierde staat, beschikt bovendien nog over veel authentieke details en is met aandacht voor duurzaamheid verbouwd. Zo wordt gebruik gemaakt van aardwarmte, grondwater voor het doorspoelen van de toiletten en warmwaterpanelen. 

Gelegen in de Brabantse Kempen te midden van prachtige natuurgebieden en gemoedelijke dorpen met winkeltjes, markten, kleine musea en restaurants. Wandelaars en fietsers kunnen er hun hart ophalen in de omringende natuur die bestaat uit bos, heide, vennen en weide.”
depastorielagemierde.nl
Marjan Enzlin, hoofdredacteur Arts en Auto en voormalig verpleegkundige

Delen