Eureka

Mensen! Een briljant idee trof mij zomaar, zo eentje waar je dan midden in de nacht opkomt en denkt: nu opschrijven, anders kan ik dat fortuin wel schudden. Zoals u weet kunnen we straks uitzien naar een lekker rechts kabinet. De insiders zeggen dat het ondanks de beste wil van de wereld toch niet GL zal worden, maar hoe dan ook, voor de zorg zal het niet veel uitmaken denk ik, die zal nog een stukje naar rechts afzwenken, en dat betekent, vermoed ik, winstuitkering, en ‘vervolmaking’ van ons beste-zorgstelsel-van-de-hele-wereld.

Om de beste zorg voor de beste prijs op de juiste plek te krijgen (de precisie is duizelingwekkend) moeten we met zijn allen offers brengen. Zoals bijvoorbeeld jezelf regisseren tot je erbij neervalt, hyperalert de kleine lettertjes van je zorgverzekering lezen, en goed voorspellen aan welke kwalen je de komende tijd zult gaan lijden zodat je tenminste goed geïnformeerd je unieke keuze kunt maken. Allemaal te doen lijkt me. Verder is het van groot belang dat we data inleveren, veel data. Big data zelfs. Trouwens, was ‘big data’ er nou eerder dan Trump en zijn fetisjisme met grootte? Iets zegt me dat die fenomenen gecorreleerd zijn. Dit terzijde.

Het is van groot belang dat we data inleveren, veel data. Big data zelfs

Anyway, ik ben fan van big data, voor de wetenschap. Het werk van Floor Scheepers bijvoorbeeld, die op een veel fijnmaziger niveau dan gebruikelijk naar causale verbanden zoekt, vind ik een fraai voorbeeld van wetenschappelijke nieuwsgierigheid die ons veel voordeel kan opleveren. Fantastisch, boeiend onderzoek. Daarnaast is het een gegeven dat informatie het goud is van de 21ste eeuw, dus moeten we ons verhouden tot die werkelijkheid, zoals dat heet. Een geluk dat we in ons zorgstelsel een beroepsgroep hebben die van oudsher dol is op data, en ons dus alles kan vertellen over de juiste wijze om daarmee om te gaan: zorgverzekeraars.

Big data biedt voor verzekeraars ongekende mogelijkheden, zo verneem ik. Marktsegmentatiestrategieën, ‘underwriting’, risicomanagement, fraudebestrijding, een meer gepersonaliseerde klantervaring, en natuurlijk, in combinatie met de verdere ontwikkeling van wearables, preventie. Uw vriendelijke verzekeraar zal u in de toekomst vriendelijk vragen om wel even dat rondje te gaan rennen in plaats van met uw luie reet op de bank te blijven hangen. Met een zak chips. Dit alles natuurlijk met de beste bedoelingen, en dat daarbij winst wordt gemaakt, dat is dan hun terechte beloning voor die bijdrage aan ons welzijn. Nogmaals, dit zit logisch in elkaar.

U wilt winst maken met mijn gegevens? Show me the money!

Okee, dacht ik toen, maar als we dan toch een publiek-privaat zorgstelsel hebben, en ik als burger slash patiënt slash klant meedraai in dit stelsel, en ik mij, dus, moet verhouden tot deze realiteit (ik leer snel), dan betekent dat dus dat ik me moet realiseren dat mijn medische data…. producten zijn. Althans, op het moment dat ze niet zozeer gebruikt worden binnen de kring van de medische zorg, maar de oversteek maken naar het marktsegment van het stelsel waarbinnen dus winst gemaakt zal mogen worden (zie mijn vorige blog). Nou, zeg ik dan, dat mag, maar dan wil ik wel mijn deel. U wilt winst maken met mijn gegevens? Show me the money! ECG maken? Tien euro, lappen. PET scan? Voor niets gaat de zon op: 100 euro. U begrijpt wat ik bedoel. Uw lichaam is niet alleen een tempel, u kunt er straks ook een mooi zwembad van in de achtertuin aanleggen.

Aha, zult u zeggen, puik idee Ralston maar je vergeet dat we nu al verplicht data moeten doorsturen naar de zorgverzekeraars, dat is gewoon wetgeving, dus niks winst. Nou dat ligt momenteel een beetje gevoelig kan ik u vertellen (kuch-ROM-kuch), maar bovendien, als we dit nou marktgericht aanpakken dan zal rechts Nederland het helemaal prima vinden. Gewoon lekker ondernemend bedrijfje beginnen, MonetizeUrASSets of zoiets, en aan de slag. Probleem is misschien nog wel dat er een hulpverlener zit tussen onze medische data en de zorgverzekeraar, dat is wel een verstorende factor voor de transactie, maar met wat tijd en de voortschrijdende robotisering kan die er wel tussenuit. Ik zie een gouden toekomst.

Delen