Expo – Rembrandt & Saskia

Wanneer Rembrandt in 1633, op zijn zevenentwintigste, zijn Saskia ontmoet, is hij al hard op weg een vooraanstaand schilder te worden. Een jaar later trouwt hij de dochter uit de rijke familie Uylenburgh uit Leeuwarden. De schilder gebruikt zijn echtgenote graag als model.

Een aantal van die tekeningen en etsen is te zien op de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw in het Fries Museum in Leeuwarden. De expositie volgt niet alleen het huwelijk van Rembrandt en Saskia, maar biedt ook een bredere kijk op societyhuwelijken in de 17de eeuw. Gegraveerde huwelijksharten, schunnige gedichten en schilderijen vol symboliek tonen hoe men in die tijd aankeek tegen liefde, religie en eeuwige trouw. Meer dan 250 objecten vertellen over alle aspecten van de liefde, van prille verliefdheid en overdadige bruiloften tot de donkere kanten van het huwelijk, zoals kindersterfte en overspel.

De tentoonstelling vormt de prelude van het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw in het kader van het 350ste sterfjaar van Rembrandt.

Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw – Fries Museum, Leeuwarden, t/m 17 maart. friesmuseum.nl

 

Delen