Expo – Sprezzatura

Meer dan zeventig Italiaanse meesterwerken schitteren de komende maanden in het Drents Museum in Assen tijdens de tentoonstelling Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910).

Het Nederlandse publiek kan dan kennismaken met het werk van liefst veertig schilders uit heel Italië. De tentoongestelde schilderijen zijn voornamelijk afkomstig uit prominente Italiaanse museale collecties zoals het Uffizi Museum in Florence; een groot deel is niet eerder in Nederland te zien geweest. 

In het overzicht van vijftig jaar Italiaan­se schilderkunst maakt de bezoeker kennis met de belangrijke kunstacademies, stromingen en genres. De tentoonstelling laat zien hoe virtuoos, krachtig en fascinerend de Italiaanse kunst uit de periode rond 1900 is. Het Italiaanse woord ‘sprezzatura’ is een oud Italiaans woord met vele betekenissen, waaronder ‘virtuositeit’. Iets doen met ‘sprezzatura’ betekent iets met zó veel zwier en speels gemak doen, dat de overtuigingskracht er vanaf spat.

Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) – Drents Museum, Assen, 2 juni t/m 3 november, drentsmuseum.nl

Delen