Expo – The End of Things

Kunstenaar Gert Jan Slotboom (1957) kijkt met compassie en een melancholische blik naar ‘de worsteling die het leven vaak is’.

In zijn eigen woorden “De mens voert een innerlijk gevecht tegen zijn eigen pijn, verdriet en angst.” Slotboom doet in zijn schilderijen verslag van die strijd. In Museum Martena in het Friese Franeker is op de tentoonstelling The End of Things een kleine, maar fijne selectie van de nieuwste werken uit Slotbooms oeuvre te zien. De serie toont, op levensgrote doeken, de mens in zijn naakte, onbeschermde kwetsbaarheid. De schilderijen zijn confronterend. Het werk wil een beeld oproepen waarin de kijker zichzelf zou kunnen herkennen. Individu en toch universeel. 

Als u toch in de buurt bent: vrijwel er tegenover ligt het beroemde Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Aan het plafond van de woonkamer van het prachtige grachtenhuis bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga.

The End of Things, Gert Jan Slotboom – Museum Martena, Franeker, t/m 19-01-2020, museummartena.nl.

Delen