Expo – Vieze liedjes op deftige speelklokken

Museum Speelklok in Utrecht heeft van alles in huis op het gebied van zelfspelende muziekinstrumenten, van kleine speeldoosjes, automaten en speelklokken tot enorme carillonklokken en dans- en straatorgels. Tot april 2018 is er de tentoonstelling Vieze liedjes op deftige speelklokken te zien en te horen.

In de 18de eeuw hadden veel welgestelde burgers een speelklok in huis. Maar de deuntjes die de speelwerken op gezette tijden lieten horen, waren niet altijd even deftig. Het waren vaak eenvoudige riedeltjes met kluchtige thema’s, zoals boerenvrijages en dronkenschap. Soms ging het zelfs over seks of schaamhaar.

Vieze liedjes op deftige speelklokkenvertelt het verhaal achter de guilty pleasures van de elite. Aanleiding voor de tentoonstelling is het promotieonderzoek van conservator Marieke Lefeber. In haar onderzoek naar muziek op 18de-eeuwse bellenspeelklokken in Nederland heeft ze zich vooral gericht op de melodieën die op de klokken stonden en wat dat zegt over de mensen die de klokken in huis hadden.

Vieze liedjes op deftige speelklokken  – Museum Speelklok Utrecht, t/m 8 april 2018. museumspeelklok.nl

 

Delen