Expo – Wat zich schildert tussen polder en duin

Liefhebbers van het werk van de expressionistische schilder Jaap Min (1914–1987) kunnen deze zomer koers zetten richting Friesland. Daar zijn in Museum Belvédère tal van werken van de Bergense kunstenaar te zien.

Als ontwerper voor glas-in-lood maakte Min veel toegepaste kunst voor kerken, maar zijn hart en roeping lagen bij het vrije kunstenaarschap en bij het Noord-Hollandse landschap. Jaap Mins schilderijen kenmerken zich door het gebruik van zware belijning, een aards coloriet en donkere landschappen, opgezet in forse kwaststreken. 

Met de omvangrijke overzichtstentoonstelling van zijn olieverfschilderijen en werken op papier wordt de opvallende melancholie van de Noord-Hollandse kunstenaar blootgelegd, met name voor de polderlandschappen rond het West-Friese Bergen. Door het gebruik van hoekige banen en stevige vormen is er sprake van een landschap waarin sloten, bomen, koeien en wolken gezamenlijk een kloeke compositie vormen.

Wat zich schildert tussen polder en duin – Museum Belvédère, Heerenveen/Oranjewoud, t/m 22 september 2019, museumbelvedere.nl

Delen