Failliet
En toen ging het ineens hard: de weg van surseance van betaling naar faillissement van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen werd in slechts twee dagen afgelegd. Dat de redding van Slotervaart uitgesloten zou zijn, lag overigens al erg voor de hand. In de Amsterdamse ziekenhuiszorg is immers sprake van overcapaciteit.
Het dubbele faillissement leidde helaas tot een aantal onzinnige acties en berichten. SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven bijvoorbeeld maakte al op woensdagochtend de gang naar het Slotervaart, om het personeel een hart onder de riem te steken. Met taart nota bene – “Het is geen feesttaart” klonk in het nieuwsitem over het beeld van het aansnijden daarvan – maar afgezien daarvan had Van Gerven natuurlijk ook niets te bieden. De inderhaast opgestelde petitie voor behoud van het ziekenhuis werd bijna direct ingehaald door het uitgesproken faillissement ervan.
Het dubbele faillissement leidde tot een aantal onzinnige acties en berichten
Even onzinnig was de stellingname dat het allemaal de schuld van ZZP’ers in de zorg zou zijn. Dat het aantal ZZP’ers toeneemt is waar, maar het dubbele faillissement op hun bordje schuiven helpt niemand verder. Net zomin als de op social media geuite voorstellen om MC IJsselmeerziekenhuizen maar te laten overnemen door de gemeente en te laten leiden door het personeel.
De SP noemde het dubbele faillissement ‘het volgende slachtoffer van de markt in de zorg’. Gelukkig was het FD zo verstandig om een paar experts aan het woord te laten die uitlegden dat het geen taak is van zorgverzekeraars om een ziekenhuis te redden. Econoom Wim Groot stelde hierbij terecht dat wat nu gebeurt juist moet worden gezien als een positief gevolg van marktwerking.
In MC Slotervaart moeten de klinische patiënten direct worden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Staat de sloophamer al klaar? En van wie is eigenlijk de grond onder het pand?
5 reacties
Zullen we de discussie naar een hoger niveau tillen? Een aanzet> https://gijsvanloef.nl/2018/10/26/jaap-van-den-heuvel-fileert-disruptieve-marktwerking-ziekenhuissector/ ; De bredere context van het presteren van onze gezondheidszorg in internationaal perspectief> https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/nederlandse-zorg-valt-van-haar-voetstuk.htm
Gijs van Loef
26 oktober 2018 / 10:56Natuurlijk was de ondergang van de ziekenhuizen te voorkomen, onder de streep is dat altijd een kwestie van geld. Alleen is in dit geval veel te lange tijd sprake geweest van teveel geld voor te weinig goede ideeën over de besteding ervan. Dan is het logisch dat de banken en zorgverzekeraars een keer beslissen dat het ophoudt.
Frank van Wijck
26 oktober 2018 / 11:01So far voor het hogere niveau.
Niet aan iedereen besteed.
B.Willems
26 oktober 2018 / 17:08@dhr Willems. Nee, dat begrijp ik ook wel. Maar toch: Bent u ook op de hoogte van de opmerkelijk wijziging in de overheidscommunicatie over de kwaliteit van onze gezondheidszorg? > https://gijsvanloef.nl/2018/07/01/opmerkelijke-wijziging-communicatie-rijksoverheid-rivm-over-de-gezondheidszorg/
Gijs van Loef
28 oktober 2018 / 10:42@ van Loef: ik doelde eigenlijk niet op u.
Ik doelde op de heer van Wijck, die zich al jarenlang bedient van copy- paste-“journalistiek” .
Zelfs zinnetjes, zoals ” be careful what you wish for” komen rechtstreeks uit de mond van zorgeconomen.
Niets origineels; niets kritisch; niets wat de term ” journalist” recht doet.
Slechts het napraten van gelijkgestemden op social media, en het herhalen van subjectief geselecteerde oneliners van anderen, die hij op een of andere meeting toevallig heeft gesproken.
Verder komt van Wijck niet.
Terug naar mijn opmerking: verwacht van de heer van Wijck dus niet te denken op een hoger niveau.
Hij zal op social media slechts de opmerkingen van gelijkgestemden kopiëren.
Zelfs het “mamma hominem” heeft hij gekopieerd van lichtgeraakte zorgeconomen.
B.Willems
28 oktober 2018 / 19:25