Familie moet helpen in verpleeghuis

Zorgorganisatie Vierstroom uit Gouda gaat familie van bewoners in haar verpleeghuizen verplichten mee te helpen, meldt BN De Stem. Het betreft in eerste instantie een experiment, maar zal op termijn een structureel karakter moeten krijgen. De maatregel is nodig om de kwaliteit van de zorg op een hoog niveau te houden, zegt directeur Jeroen van den Oever. 

Familieleden dienen straks vier uur per maand beschikbaar te zijn. Van den Oever benadrukt dat het niet gaat om zorgtaken. De familieleden worden ingezet om het welzijn van de bewoners te vergroten. Zo kan hun worden gevraagd een paar extra ogen en handen te zijn voor de groep mensen met dementie.

Het is voor zover bekend de eerste keer in Nederland dat dit gebeurt. Zorginstellingen doen weliswaar steeds vaker een dringend beroep op familieleden en mantelzorgers om te helpen, zegt Pauline Fuhri van Actiz, de brancheorganisatie van zorgondernemers. Maar hun hulp verplicht stellen is nieuw: “Het is goed dat een directeur van een zorginstelling zijn nek uitsteekt en dit probeert.”

Lees verder bij BN De Stem.

(Via Welingelichte Kringen)

Delen