Favoriete pil – Alleen met de goden

Mariëlle van Avendonk  (Bladel, 1970) is huisarts n.p. en beleids- en wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Huisartsen Genootschap. Haar favoriete pil: de roman Alleen met de goden van Alex Boogers.

Tekst: Frank van Kolfschooten | Beeld: De Beeldredaktie/Marco de Swart

“Ik was helemaal ontroerd door Alleen met de goden”, zegt Mariëlle van Avendonk, beleids- en wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Huisartsen Genootschap. “Het is ontzettend rauw geschreven, korte zinnen, realistisch, puur en het leest als een trein.”

Mariëlle van AvendonkAlleen met de goden is een autobiografische roman over het leven van Aaron, een jongen die opgroeit in een achterstandswijk in Vlaardingen. Zijn ouders verwaarlozen hem en er vallen ook geregeld klappen. “De jongen krijgt voortdurend te horen dat hij maar beter niet geboren had kunnen worden”, zegt Van Avendonk. “School vinden zijn ouders maar onzin, de lts is goed genoeg voor hem. Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje: dat is hun filosofie.”

Aaron gaat uiteindelijk naar de mavo en ontdekt het schrijven als uitlaatklep voor zijn emoties. Hij treft een leraar die enthousiast is over zijn schrijfsels, maar hij schaamt zich ook voor het feit dat hij schrijft. “Dat is totaal not done in dat milieu; pa en ma kunnen zelf amper lezen en schrijven.” Via een groep hangjongeren komt hij in contact met kickboksen, een sport waar hij zijn emoties ook in kwijt kan en die past bij zijn milieu. De kickbokstrainer wordt een soort vaderfiguur voor hem als zijn eigen vader in de gevangenis belandt wegens moord. “Het loopt uiteindelijk goed af met Aaron, maar de plot is niet waar het om draait in dit boek”, zegt Van Avendonk. “Het gaat om de beschrijvingen van de worsteling en het minderwaardigheidsgevoel van
die jongen, om het onvermogen om lief te hebben, of niet te weten hoe dat te tonen. Je kruipt als lezer in de huid van Aaron en dat is zó aangrijpend.”

De basis van huisartsgeneeskunde is het begrijpen van klachten van patiënten in samenhang met hun omgeving

Van Avendonk is van oorsprong huisarts, een beroep dat ze met pijn in het hart vaarwel heeft moeten zeggen toen ze vijftien jaar geleden zelf ziek werd. “Ik vond het als huisarts mooi om mij te verdiepen in de achtergronden van mijn patiënten. De basis van huisartsgeneeskunde is het begrijpen van klachten van patiënten in samenhang met hun omgeving. Welke sociale en psychologische factoren spelen daarbij een rol? In mijn praktijk trof ik vroeger ook wel families die elkaar omlaag trokken uit onmacht, met dezelfde zich herhalende patronen, zoals ongewenste zwangerschappen. De wet van behoud van ellende.”

Delen