Favoriete Pil – Blue Zones Methode

Tamara de Weijer (Boxmeer, 1981) is waarnemend huisarts en oprichter/voorzitter van Vereniging Arts en Leefstijl. Haar favoriete pil: De blue zones-methode, gelukkig en gezond oud worden van de Amerikaanse schrijver en ontdekkingsreiziger Dan Buettner.

Tekst: Frank van Kolfschooten | Beeld: De Beeldredaktie/Peter Strelitski

De blue zones-methode heeft enorme invloed gehad op hoe mijn leven de afgelopen jaren is verlopen”, zegt huisarts Tamara de Weijer uit Enkhuizen. “Dan Buettners boek liet voor mij alle puzzelstukjes over voeding en een gezonde leefstijl op z’n plaats vallen. Ik ben er anders door gaan werken in mijn spreekkamer en heb mijn leven zelf ook anders ingericht.”

Buettner is een ontdekkingsreiziger/onderzoeker die voor National Geographic naar vijf plaatsen in de wereld reisde waar mensen gemiddeld heel oud worden en veel minder welvaartsziekten als diabetes, kanker en hart- en vaatziekten hebben: Ikaria in Griekenland, Sardinië in Italië, Okinawa in Japan, Nicoya in Costa Rica en Loma Linda in Californië. 

Hij onderzocht daar met teams van antropologen, historici, diëtisten en genetici wat de bewoners van wat hij ‘blauwe zones’ doopte, gemeenschappelijk hebben. “De senioren en honderd-plussers eten veel vers voedsel, met veel variatie omdat ze de seizoenen volgen, weinig vlees of vegetarisch, veel olijfolie, veel kruiden, weinig zout”, vertelt De Weijer. “En ze hebben veel natuurlijke beweging door tuinieren, wandelen en huishoudelijk werk, een sportschool hebben ze niet nodig.” Gebruik van ontspanningstechnieken en veel slapen zijn andere overeenkomsten. “Een belangrijke rol bij langer leven spelen ook goede sociale contacten en zingeving”, zegt De Weijer. “Met dat laatste bedoel ik niets zweverigs: waar sta je ’s ochtends voor op? Wat en wie zijn voor jou belangrijk?”

‘Door Buettners boek vielen alle puzzelstukjes op hun plaats’

De Weijer besloot, mede door Buettners op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde inzichten, bij patiënten met welvaartsziekten meer aandacht te besteden aan leefstijl. “Ik ben een reguliere arts en beslist geen tegenstander van geneesmiddelen, maar als het zonder kan door aanpassing van leefstijl zou dat de voorkeurs-

behandeling moeten zijn. Bij ziektes als diabetes type 2, maar ook bij onder andere prikkelbare-darmsyndroom, colitis ulcerosa, ziekte van Crohn, astma, eczeem en migraine is daarmee veel gezondheidswinst te boeken.”

De Weijer heeft intussen twee kookboeken geschreven, geïnspireerd op ‘blauwe zones’: Eet beter in 28 dagen en onlangs Eet beter voor je maag en darmen. “Het zijn geen dieetboeken, maar handleidingen voor een ander voedingspatroon.” Ook is zij oprichter en voorzitter van de Vereniging Arts en Leefstijl. “Wij willen leefstijl als medicijn binnen tien jaar volledig integreren binnen de gezondheidszorg door artsen, patiënten, opleiders, overheid en verzekeraars bewuster te maken van het belang daarvan.”

Delen