Favoriete Pil – De heilige van de berg Koya

Ferdinand Kiemeneij (1952, Eindhoven) is niet-praktiserend cardioloog te Bussum. Zijn favoriete pil: De heilige van de berg Koya van de Japanse schrijver Kyoka Izumi.

Tekst: Frank van Kolfschooten Beeld: De Beeldredaktie/Herbert Wiggerman

“De heilige van de berg Koya is een fascinerend boek, in briljante stijl geschreven”, vertelt de Bussumse cardioloog Ferdinand Kiemeneij. “Het speelt zich af op de nevelige grens van werkelijkheid en het bovennatuurlijke, een thema dat mij erg aanspreekt.”

De Japanner Kyoka Izumi (1873-1939) leefde in de overgangsperiode waarin het gesloten Japan zich openstelde voor westerse invloeden en technologieën. “De spanning tussen oude Japanse tradities en het westerse leven vind je in zijn hele oeuvre terug”, zegt Kiemeneij. “Zijn boeken zijn vaak gebaseerd op oude volksverhalen, waar het moderne westerse leven doorheen zweeft.”

Deze novelle gaat over een monnik die door het onherbergzame gebied rond de berg Koya reist. Hij beschrijft ontmoetingen met wonderlijke figuren, zoals een onaangename handelsreiziger en een prachtige vrouw die in een huisje in het bos woont met een jongeman voor wie zij zorgt. Op zijn tocht maakt de monnik een aantal keuzes die uiteindelijk goed uitpakken. Het had echter ook slecht met hem kunnen aflopen. “De moraal is dat je op je levenspad steeds op kruispunten komt waarbij de keuzes die je maakt sterk van toeval afhankelijk zijn, en dat de gevolgen ervan buiten je macht liggen”, zegt Kiemeneij. “En dat geldt ook voor hoe je geworden bent wie je bent.”

“Je komt steeds op kruispunten en keuzes zijn sterk van toeval afhankelijk”

Kiemeneij heeft ook in zijn eigen medische carrière de rol van toeval ervaren. “Ruim 25 jaar geleden werden we geconfronteerd met ernstige, soms fatale bloedingscomplicaties na het inbrengen van stents in de kransslagaders via de lies, op dat moment de gebruikelijke plek. Dat leidde tot grote zorg, ook van de ziekenhuisdirectie van het OLVG in Amsterdam, waar ik toen werkte. Als er geen oplossing voor dit probleem werd gevonden, moest het stent-programma worden gestaakt.” Tijdens het doorbladeren van een tijdschrift viel Kiemeneijs oog op een bescheiden artikel waarin stond dat de kransslagader ook via de pols te bereiken is. “Dat leek mij de perfecte oplossing voor het bloedingsprobleem. Dat artikel kwam precies op het goede moment onder mijn aandacht. Na de nodige voorbereidingen heb ik daarna in het OLVG met een fantastisch team de eerste stent via de polsslagader geplaatst. Nu, 27 jaar later, is het een internationale richtlijn geworden voor hartkatheterisaties en dotterprocedures. Het heeft me weliswaar internationale faam bezorgd, maar ik realiseer me dat meerdere toevalligheden mij op het idee hebben gebracht.”

Delen