Favoriete pil – De zin van het leven

Maayke Sluman (Alphen aan de Rijn, 1977) is cardioloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Haar favoriete pil: de interviewbundel De zin van het leven. Gesprekken over de essentie van ons bestaan van Fokke Obbema.

Tekst: Frank van Kolfschooten |Beeld: De Beeldredaktie/Angeline Swinkels

De zin van het leven is een boek met indrukwekkende interviews over vragen rond leven en dood”, zegt cardioloog Maayke Sluman. “Vragen waar ik zelf ook extra mee bezig was toen ik het las tijdens de COVID-uitbraak die ons ziekenhuis op z’n kop zette. Het is niet zweverig; gaat juist over praktische, herkenbare situties.”

De auteur, Volkskrant-journalist Fokke Obbema, kreeg in 2017 in zijn slaap een hartstilstand. Dankzij snel handelen van zijn vrouw overleefde hij. Hij moest langdurig revalideren na deze ingrijpende ervaring die veel existentiële vragen bij hem opriep. Weer aan het werk, probeerde Obbema antwoorden te vinden via veertig gesprekken met mensen met uiteenlopende beroepen en achtergronden: van een begrafenisondernemer tot een celbioloog en een bergbeklimmer.

“Confronterend vond ik het interview met Obbema zelf”, zegt Sluman. “Ik ergerde me aan de dooddoeners van zijn cardioloog, maar realiseerde me daarna dat ik dezelfde onbevredigende antwoorden geef als een patiënt wil weten waarom dit is gebeurd en of zo’n hartstilstand nogmaals kan plaatsvinden. Want de waarheid is dat wij dat ook niet weten. Wij worden opgeleid om medisch-technische handelingen zo goed mogelijk uit te voeren, maar het wegnemen van angst bij onze patiënten en ze meer houvast geven, leren we niet.”

‘Het belang van verbinding is een terugkerend thema in het boek’

Veel gesprekken bevatten inzichten om langer bij stil te staan, zegt Sluman. “Dat met de ongeneeslijk zieke psychiater Jan Mokkenstorm bijvoorbeeld, wiens opa zei ‘Jantje, je kunt wel zeggen dat je er bent, maar je moet er wezen’. Voor mij betekent dit dat je er echt moet zijn. Op je werk voor je patiënten en collega’s; en thuis niet in je hoofd met je werk bezig blijven als je tijd doorbrengt met je kinderen.”

Het belang van verbinding is een terugkerend thema in het boek, zegt Sluman. “Bijvoorbeeld in het interview met de Amsterdamse predikante Claartje Kruijff, die heel inspirerend de kloof tussen ongelovigheid en geloven weet te overbruggen. Hoe belangrijk verbinding is, ervaar ik dagelijks en heb ik zelf tijdens de COVID-crisis extra sterk ervaren, met patiënten, met collega’s in het ziekenhuis en met familie en vrienden.” Ook in de maatschappij zag de cardiologe even meer verbondenheid. “De COVID-maanden hebben veel mensen in een rustiger ritme gedrongen. Veel van mijn patiënten hebben wat tandjes teruggeschakeld en vertonen ineens opvallend minder klachten. Zulke positieve effecten van de crisis wil je vasthouden. En af en toe iets meer nadenken, over de zin van een hartaanval.”

Delen