Favoriete pil – Elke dag een druppel gif

Desirée Beaujean (Heerlen, 1970) is afdelingshoofd Richtlijnontwikkeling en implementatie bij het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Haar favoriete pil: Elke dag een druppel gif van romanschrijfster Wilma Geldof.

Tekst: Frank van Kolfschooten | Beeld: De Beeldrekatie/Ed van Rijswijk

 

Elke dag een druppel gif is een mooi en ontroerend boek”, zegt Desirée Beaujean, afdelingshoofd Richtlijnontwikkeling bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). “Schrijfster Wilma Geldof laat je helemaal in de huid kruipen van hoofdpersoon Maarten. Wat die jongen meemaakt, is zo aangrijpend.”

Maarten groeit op in een NSB-gezin en is elf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Zijn klasgenoten pesten hem en hij kan geen goed doen in de ogen van zijn vader. Deze stelt hem steeds zijn grote broer ten voorbeeld, die gaat vechten aan het Oostfront. Maarten doet erg zijn best zijn vader tevreden te stellen, maar dat lukt maar niet. “Pas als hij wordt toegelaten tot een nazi-school in Limburg voelt hij zich gelukkig en is zijn vader eindelijk trots op hem. Het is heel invoelbaar hoe Maarten dat ervaart.”

Dat zijn ouders de verkeerde keuze hebben gemaakt, dringt pas na de oorlog ten volle tot hem door, vooral als hij een vriendin krijgt die hem confronterende vragen stelt. Zij is fel antinazi en hij wil haar niet verliezen. Dat dwingt hem om nog meer afstand te nemen van wat zijn vader hem altijd heeft voorgehouden. “Ik had er nooit bij stilgestaan dat er na de oorlog een hele generatie kinderen is geweest die met deze problematiek te kampen heeft gehad.”

Dit boek confronteert je met de manier waarop je als ouder omgaat met je kinderen

Dit is een boek dat je confronteert met de manier waarop je als ouder omgaat met je kinderen, zegt Beaujean, zelf moeder van twee zonen en een dochter. “Je voedt je kinderen op volgens je eigen overtuigingen, maar dat is een grote verantwoordelijkheid. Je bent heel bepalend voor wat zij denken en wat je ze meegeeft. Het is goed te reflecteren hoe je ze coacht of leidt, zeker in deze tijd waarin zo veel denkbeelden tegenover elkaar staan.”

Ook bij het RIVM wordt Beaujean geregeld geconfronteerd met de impact van ouderlijke denkbeelden op kinderen, bijvoorbeeld bij principiële bezwaren tegen vaccineren. Onder gelovigen uit de reformatorische hoek is de vaccinatiegraad rond de 60 procent, terwijl dat onder de Nederlandse bevolking als geheel wel 95 procent is. “Bij de besluitvorming over vaccinatie speelt traditie een belangrijke rol. De weerstand tegen vaccineren wordt van generatie op generatie overgedragen. Het ironische is dat juist het rijksvaccinatieprogramma ertoe heeft bijgedragen dat de kans dat hun kinderen besmet raken veel kleiner is geworden.”

Delen