Favoriete pil: Historiën

Arnold van de Laar (Den Bosch, 1969) is chirurg in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Zijn favoriete pil: Historiën van de Griekse geschiedschrijver Herodotos (de vertaling van Hein van Dolen heeft als titel Het verslag van mijn onderzoek).

Tekst: Frank van Kolfschooten | Beeld: Diederik van der Laan/DB

“Historiën van Herodotos leest als een spannend jongensboek”, zegt de Amsterdamse chirurg Arnold van de Laar. “Je valt van de ene anekdote in de andere, terwijl je intussen op een heel onderhoudende manier veel over de antieke geschiedenis leert. Het is in 1995 schitterend vertaald door Hein van Dolen, die veel volkstaal gebruikt om recht te doen aan Herodotos’ levendige schrijfstijl.”

AA09-2016p063bDe Griekse schrijver Herodotos (484-425 v.Chr.) geldt als de ‘vader van de geschiedschrijving’. In Historiën doet hij verslag van zijn vele reizen en ontmoetingen en vertelt hij over de geschiedenis van de mens. Hij beschrijft ook uitvoerig de Perzische oorlogen tussen de Grieken en de ‘barbaren’, waarvan hij zelf ooggetuige is geweest. “Hoe verder van huis, hoe mooier de wereld wordt, schrijft Herodotos. Dat enthousiasme van de reiziger vond ik zeer herkenbaar toen ik hem las in een periode waarin ik zelf over de wereld reisde op zoek naar mooie plekken en nieuwe ervaringen.”

‘Hoe verder van huis, hoe mooier de wereld wordt’

Interessant aan de antieke Griekse tijd vindt Van de Laar het raadplegen van orakels voorafgaand aan belangrijke persoonlijke of politieke beslissingen: wel of niet de vijand aanvallen, een stadsmuur bouwen, een prinses trouwen, enzovoort. “Daar zaten priesters achter, wijze mannen die vaak dagenlang nadachten voordat ze met hun orakelspreuken kwamen. In feite waren het adviseurs die je gebruikte om steun te vinden voor je eigen keuze. Je kunt het vergelijken met ons huidige multidisciplinair overleg in het ziekenhuis. Vroeger besloot je als chirurg alles in je eentje, maar nu ga je naar collega’s en deel je je beslissing. Die verandert daardoor meestal niet, maar door hun bevestiging sta je een stuk sterker in je schoenen.”

Van de Laar publiceerde zelf twee jaar geleden het boek Onder het mes. De beroemdste patiënten en operaties uit de geschiedenis van de chirurgie. “Daarin hang ik historische ontwikkelingen binnen de chirurgie op aan de geschiedenis van beroemde personen zoals Albert Einstein, keizerin Sisi en president Kennedy. Die vertelmethode heb ik een beetje afgekeken van die oude Griek Herodotos. Dat werkt voor de lezer veel beter dan van jaartal naar jaartal te springen en van de ene grote uitvinding naar de andere.”

Van de Laars boek is inmiddels in diverse talen vertaald, waaronder het Turks, en daarmee is de cirkel rond: Herodotos’ geboorteplaats Halikarnassos is het huidige Bodrum in Turkije.

Delen