Favoriete pil – Noem me bij jouw naam

Willem-Jan Cuypers (Eindhoven, 1975) is gynaecoloog en arts-seksuoloog NVVS. Zijn favoriete pil: de roman Noem me bij jouw naam (Call me by your name) van de Italiaans-Amerikaanse schrijver André Aciman.

Tekst: Frank van Kolfschooten | Beeld: De Beeldredaktie/John Peters

Noem me bij jouw naam heeft me diep geraakt”, zegt gynaecoloog/arts-seksuoloog Willem-Jan Cuypers uit Roermond. “Het is intens proza van de meest warme, indringende, naakte, rauwe, tedere en werkelijk adembenemende soort. 

De schrijver André Aciman toont openhartig en bijna onbeschaamd de ware aard van liefde en verlangen: intens, ongeremd, maar ook pijnlijk, frustrerend en tekenend.”

Noem me bij jouw naam speelt zich af aan de Italiaanse Rivièra midden jaren tachtig. Het gaat over een gepassioneerde vriendschap die uitmondt in een hartverscheurende verliefdheid en affaire tussen de 17-jarige Amerikaans-Italiaanse Elio en de 24-jarige Amerikaanse postdoc Oliver, die Elio’s vader assisteert op de universiteit. “Er ontstaat een spel van aantrekking en afstoting, een wanhopige zoektocht naar aansluiting en verbinding, van verwarring en frustratie, van romantiek en erotiek van de meest verfijnde soort, met slechts enkele expliciete beschrijvingen”, zegt Cuypers.

‘Aciman toont openhartig de ware aard van liefde en verlangen’

Na deze zomerliefde verliezen Elio en Oliver elkaar uit het oog. Elio leert zijn homoseksuele identiteit langzaam maar zeker te accepteren, maar Oliver kiest voor een academisch leven met vrouw en kinderen. Pas vele jaren later spreken ze elkaar weer. “De beschrijving van die ontmoeting sneed mij diep door de ziel.”

In de tijd dat Cuypers zich fulltime bezighield met seksuologie begeleide hij ook (jongere) MSM’ers (mannen die seks hebben met mannen). “Dat is op het gebied van (seksuele) identiteitsvorming helaas een vaak vergeten groep. Aansluiting vinden, intimiteit leren waarderen, is bepaald niet vanzelfsprekend bij hen. Velen slaan een stuk van hun adolescente leven over en zijn vooral bezig met het uit-de-kast-komen en de angst voor de reacties van naasten en de maatschappij.” MSM’ers kunnen in hun puberteit vaak niet op een fijne en veilige manier experimenteren, zegt Cuypers. “Ze maken online contact, waarbij het veelal draait om seks zonder liefde, zonder noemenswaardige intimiteit. Terwijl ook zij verlangen naar warmte, troost en veiligheid. Het gevolg is eenzaamheid, angst en neerslachtigheid.”

Wat volgens Cuypers in de weg zit, zijn onze opvattingen over mannelijkheid. “Mannen worden vaak geacht hard en meedogenloos te zijn, alsof ‘vrouwelijke’ eigenschappen een zwaktebod zijn. Literatuur als Noem me bij jouw naam helpt die mythe te ontkrachten. Seksualiteit en intimiteit maken – soms pijnlijk – duidelijk wat ertoe doet, waar onze kracht en kwetsbare kanten liggen. Dit pareltje van een boek biedt herkenning voor eenieder die daarmee worstelt. Je bent niet alleen.”

Delen