Favoriete pil – The Time Traveler’s Wife

Mischa Anna Selis (Geleen, 1975) is psychiater bij GGZ-instelling Mondriaan in Maastricht. Haar favoriete pil: de roman The Time Traveler’s Wife (vertaald als De vrouw van de tijdreiziger) van Audrey Niffenegger.

Tekst: Frank van Kolfschooten |Beeld: De Beeldredaktie/Marcel van Hoorn
Micha Anna Selis

“De verfilming niet, maar de roman The Time Traveler’s Wife is een hartverscheurend liefdesverhaal”, zegt de Maastrichtse psychiater Mischa Anna Selis. “Audrey Niffenegger maakt de waarde van samenzijn voelbaar. Het einde raakt mij nog altijd.” Deze roman gaat over de studente kunstgeschiedenis Clare die op jonge leeftijd verliefd wordt op bibliothecaris Henry en later ook met hem trouwt en een gezin sticht. Henry heeft een genetische afwijking, waardoor hij verdwijnt in het verleden of de toekomst als hij onder zware emotionele druk staat. Hij heeft daar geen controle over en zijn onvoorspelbare verdwijnen en weer verschijnen, overvallen Clare iedere keer. “Haar leven is daardoor moeilijk, maar ze koestert de momenten waarop hij wel bij haar is”, zegt Selis. “Als zij een oude vrouw is geworden, leeft zij voor de hoop op nog één thuiskomst, nog één knuffel. Ik krijg er weer de tranen van in mijn ogen. Verbondenheid trekt zich niets aan van de wetten van tijd en ruimte.”

 ‘Audrey Niffenegger maakt de waarde van samenzijn voelbaar’

Selis las al jong tragische liefdesverhalen. Haar leraar Nederlands merkte op dat haar boekenlijst daar vol mee stond. “Van mijn opa, die bij ons in huis woonde, heb ik de waarde van liefde geleerd. Hij verloor zijn vrouw, mijn oma en de moeder van mijn moeder, onverwacht en veel te jong. Hij leerde mij de aanwezigheid van onze geliefden te koesteren, omdat die tijd eindig is en vandaag gekomen kan zijn. Deze wijsheid is echter niet overdraagbaar en ben ik zelf pas gaan ervaren toen ik als jonge moeder mijn nier doneerde aan mijn zus om haar een nieuwe kans op leven te geven. Mijn opa overleed vlak na mijn artsexamen, maar zijn aanwezigheid in mijn leven wordt nog steeds groter.”

De psychologie van de mens en zijn relaties is Selis’ werk geworden. “Onze gezondheidszorg heeft onvoldoende aandacht voor de invloed van onze trauma’s op ons lichaam en onze persoonlijkheid en dus onze relaties, zegt Selis. “Bij de behandeling van patiënten is een warme relatie van essentieel belang. Maar juist de menselijke waarden in de zorg staan onder druk door bezuinigingen, angst voor fouten en bureaucratische regels. We investeren wel in de nieuwste technologie, maar niet in mensen. Zorg dat dokters de tijd krijgen om naar hun patiënten te luisteren en val verpleegkundigen niet onnodig lastig met protocollen die hun aanwezigheid bij de patiënt weghalen.”

Delen