Favoriete pil – Zomerhuis met zwembad

Jessica Rodenburg  (Hilversum, 1973) is huisarts in Amsterdam. Haar favoriete pil: Zomerhuis met zwembad van Herman Koch.

Tekst: Frank van Kolfschooten | Beeld: De Beeldredaktie/Peter Strelitski

 

“Herman Koch beschrijft in Zomerhuis met zwembad op meesterlijke wijze wat er op een huisarts afkomt”, zegt Jessica Rodenburg, die zelf huisarts is in Amsterdam. “Maar zijn hoofdpersoon is wel een afschrikwekkend voorbeeld, want hij doet zo ongeveer alles wat een arts niet hoort te doen.”

De hoofdpersoon is huisarts Marc Schlosser die met grote minachting over zijn patiënten praat. “Dat zijn vooral linkse schrijvers, musici en acteurs; normale patiënten heeft hij nauwelijks nog. Hij is heel cynisch over onderzoeken die hij moet doen bij patiënten, zoals prostaatonderzoek bij mannen,” zegt Rodenburg. “Ook schrijft hij op onverantwoorde wijze medicijnen voor, zonder enig onderzoek. Hij geeft zijn patiënten gewoon waar ze om vragen. Het is zo absurdistisch, dat het vaak geestig wordt.”

Een belangrijk deel van het boek gaat over een wraakneming op een van zijn patiënten, een beroemde acteur die hij verdenkt van verkrachting van zijn dochter. Als de acteur
op zijn spreekuur verschijnt met bulten die Schlosser herkent als kanker, stuurt hij hem niet door naar een oncoloog, maar slaat zelf aan het snijden, met de bedoeling om uitzaaiingen te veroorzaken. Als de acteur uiteindelijk overlijdt aan kanker, moet Schlosser bij het medisch tuchtcollege verschijnen. “Voor normale artsen is een tuchtzaak het ergste wat hun kan overkomen, maar Schlosser zit er niet mee”, zegt Rodenburg. “Hij gaat ervan uit dat hij er wel van af zal komen met een schorsing, omdat er onder artsen een ‘ons-kent-ons-cultuurtje’ zou bestaan. Ook weer het cynisme ten top.”

‘Het is zo absurdistisch dat het vaak geestig wordt’

Schlosser heeft als uithangbord voor zijn praktijk dat hij voor elke patiënt de tijd neemt en twintig minuten uittrekt per spreekuurbezoek. Hij maakt in het boek badinerende opmerkingen over zijn eigen service en zegt dat patiënten tijd met aandacht verwarren en dat hij helemaal geen extra aandacht geeft. “Bij deze ontaarde huisarts is dat ongetwijfeld waar”, zegt Rodenburg. Zij heeft haar praktijk, die ze runt met collega Jaap Wynia, net als Schlosser anders ingericht dan de doorsnee huisartspraktijk. “Wij draaien in de ochtenduren een inloopspreekuur en in de middag kunnen patiënten op afspraak langskomen en nemen we welbewust een kwartier of zelfs een half uur. Onze patiënten vinden het heel prettig dat wij deze mogelijkheid bieden. De tijd nemen om goed te kunnen luisteren naar een patiënt is een van de belangrijkste onderdelen van het werk van een huisarts.”

Delen