Fietsen op Samsø

Samsø is het perfecte Deense eiland; niet te groot en niet te klein. Het is er mooi en het draait voor 100 procent op groene stroom. En je kunt er uitstekend fietsen.

Tekst: Flip Vuijsje

 

 

Samsø ligt midden in het Kattegat, op een uur varen vanaf Hou aan de kust van Oost-Jutland. Wie ’s ochtends op tijd vanuit Nederland vertrekt en in Duitsland geen extreme files tegenkomt, haalt misschien nog de ferry van vijf uur ’s middags en zeker die van half acht’s avonds.Met zijn 114 vierkante kilometers is Samsø een derde keer groter dan ons eigen Terschelling, maar veel kleiner dan grote Deense eilanden als Bornholm en Funen. Dit betekent om te beginnen een compleet eilandgevoel: Samsø kent eigenlijk geen echt ‘binnenland’. Nooit zit je verder dan een handvol kilometers van de zee, die je dus steeds ziet, voelt, ruikt en hoort – soms van meer dan één kant tegelijk.

Nooit verder dan een handvol kilometers van zee

Op één punt is Samsø wél doorsnee-Deens: er valt niets spectaculairs te beleven. Steden van enige omvang of allure zijn er niet, net zo min als bezienswaardigheden en na 9 uur ’s avonds zijn alle restaurantkeukens dicht. Wie naar Samsø gaat, doet dit voor de frisse lucht, de schone stranden, de kleinschaligheid en de rust. En voor het landschap: een speciale variant van wat Denemarken sowieso al zo mooi maakt.

Lees verder (pdf).

0402014p054-056

Delen