Film – If Beale Street Could Talk

Een portret van een echte liefde. Een plot van misdaad en intrige. Maar vooral een film over zwart-zijn in de Verenigde Staten. Ruim vier decennia geleden, de tijd waarin deze film is gesitueerd, maar ook als spiegel voor het Amerika van nu.

Gemaakt naar de gelijknamige roman van James Baldwin uit 1974, is If Beale Street Could Talk het verhaal van Tish en Alonzo, opgeroeid in dezelfde straat in Harlem en nu jongvolwassen minnaars met een baby op komst. Maar Alonzo beleeft dit van achter tralies, vals beschuldigd van een verkrachting, zijn woord tegen dat van een blanke politieagent in een New York vergeven van racisme.

Regisseur Barry Jenkins doet behalve op onze empathie ook stevig beroep op ons geduld en onze concentratie. Een aaneenschakeling van vaak verstilde momenten, voor een maximale intensiteit van emotie, en een chronologie die niet steeds lineair is, maken dit tot een onvervalst ‘artistieke’ film, in de beste zin van het woord. 

If Beale Street Could Talk – USA, 2018, regie: Barry Jenkins, hoofdrollen: KiKi Layne, Stephan James, Regina King, Aunjanue Ellis, Ed Skrein

Delen