Film – Les plus belles années d’une Vie

Het was een van de Grote Films van 1966: Claude Lelouchs Un homme et une femme, het verhaal van de complexe romance tussen de rokkenjagende autocoureur Jean-Louis en de jonge, emotioneel kwetsbare weduwe Anne.

Meer dan een halve eeuw later is er voor de tweede keer een follow-up (er was er ook al een in 1986). Opnieuw onder regie van Lelouch (nu 83) en nog steeds met dezelfde iconische hoofdrolspelers: Jean-Louis Trintignant (nu 90) en Anouk Aimée (88). Een groot 

deel van Les plus belles années d’une Vie speelt zich af in het verpleeghuis waar de door Alzheimer getroffen Jean-Louis verblijft, afgewisseld met flashbacks naar die eerste film uit 1966. De door Jean-Louis’ zoon Antoine geïnitieerde reünie met Anne, na decennia zonder enig contact, zorgt voor een geloofwaardige afwisseling van ernstig drama en spitse humor: een traktatie voor liefhebbers van de France cinéma, die van toen en van nu.

Les plus belles années d’une Vie – Frankrijk, 2019, op dvd en te zien bij Pathé Thuis, regie: Claude Lelouch, met Jean-Louis Trintignant, Anouk Aimée, Saoud Amidou, Antoine Sire, Marianne Denicourt, Monica Bellucci.

Delen