Film – Madres Paralelas

Voor de zevende keer sinds 1997 regisseerde Pedro Almodóvar een speelfilm met steractrice Penélope Cruz, en opnieuw is het resultaat bijzonder.

Cruz heeft de rol van Janis, een alleenstaande, niet meer zo jonge fotografe die onverwacht in verwachting raakt. Op de kraamafdeling van het ziekenhuis in Madrid groeit een band met de veel jongere Ana, ook alleenstaand en ongepland zwanger, een band die alleen nog maar sterker wordt nadat beiden zijn bevallen van een meisje.

Wat dan volgt, is een geschiedenis vol persoonlijke tragiek en relationeel drama, waarin – zoals vaker bij Almodóvar  – voornamelijk vrouwen de toon zetten. Pas op het eind van Madres Paralelas vindt nog een tweede verhaallijn zijn confronterende ontknoping. En worden we er nog eens krachtig aan herinnerd hoezeer de Spaanse samenleving wordt getekend, en nog steeds is verdeeld, door de onmenselijke verschrikkingen van een burgeroorlog van nu al bijna een eeuw terug.

Madres Paralelas, Spanje, 2021, Pathé Thuis en Apple TV+, regie: Pedro Almodóvar. Met: Penélope Cruz, Milena Smit, Israel Elejalde, Aitana Sánchez-Gijón, Rossy de Palma.

Delen