Film – Once Upon a Time in… Hollywood

Liefhebbers van klassieke, over-the-top-geweldsexplosies waar Quentin Tarantino een patent op heeft, worden dit keer wat teleurgesteld.

Niet meer dan vijf bloederige minuten in een film van meer dan twee en een half uur lang, en nog niet eens een handvol doden. Maar liefhebbers van een goed verháál – díe mogen met Once Upon a Time in… Hollywood juist heel erg tevreden zijn.

Leonardo DiCaprio en Brad Pitt zijn in deze film samen beter dan ooit, als respectievelijk een acteur die over zijn hoogtepunt heen lijkt en diens vaste stuntman en dubbelganger. Wat voorkennis over het Californië van 1969 – over de wereld van film, (rock)muziek en hippiecultuur van toen – is handig maar geen vereiste. Wat wél helpt, is van tevoren even googelen wat die fameuze ‘Manson murders’ ook alweer waren. Maar wat de schrijver en regisseur met dit historische gegeven doet, is al even inventief als verrassend – tot op het allerlaatste moment toe.

Once Upon a Time in… Hollywood – Verenigde Staten, 2019, regie: Quentin Tarantino, hoofdrollen: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley.

Delen