Film – Promising Young Woman

De eerste vijf minuten vraagt u zich misschien af: in wat voor ranzig sexploitation-vehikel ben ik nóu verzeild geraakt? Maar afhaken zou een vergissing zijn: algauw wordt duidelijk dat dit een speelfilm is met een serieus onderwerp. Die gemaakt is met integriteit en met talent, door een debuterend regisseur. Een film die afgelopen april terecht is bekroond met een Oscar voor Beste Originele Scenario, door diezelfde regisseur geschreven. 

Het onderwerp valt in de categorie #MeToo, zoals wel meer films de laatste tijd. Maar de manier waarop dit hier is vormgegeven, is van een categorie apart, in een mix van drama, thriller en (soms ook) komedie die de volle 113 minuten blijft verrassen. Hier verder iets over de plot verklappen, zou zonde zijn. Behalve dan dat Promising Young Woman ons eraan herinnert dat seksuele criminaliteit in álle kringen kan voorkomen. Inclusief, zoals in dit geval, de academische en professionele wereld van de geneeskunde.

Promising Young Woman – USA, 2020, te zien bij Amazon Prime Video, regie: Emerald Fennell, met Carey Mulligan, Bo Burnham, Alison Brie, Laverne Cox.

Delen