Film – Riders of Justice

Ze blijven komen, die prima films met Mads Mikkelsen. Terwijl we nauwelijks zijn bekomen van de van alcohol doordrenkte moraalvertelling Druk, is er nu ook Riders of Justice, gemaakt in 2020 maar pas sinds kort te streamen.

Mads speelt de beroepsmilitair Markus, die van een missie in Afghanistan naar huis moet omdat zijn vrouw bij een treinongeluk om het leven is gekomen. Al snel blijkt dat waarschijnlijk opzet in het spel was, waarna Markus, geholpen door drie excentrieke data-analisten en computerhackers, op jacht gaat naar de daders. Wat volgt, is een opeenvolging van ongeremd geweld en absurdistische komedie, in precies de juiste mix om te voorkomen dat het verhaal uit de rails loopt. Dat ieder van de ‘good guys’ een persoonlijk trauma meedraagt, en de empathie waarmee dit een plaats wordt gegeven, geeft Riders of Justice de diepgang mee die deze film compleet maakt.

Riders of Justice, Denemarken, 2020. Pathé Thuis, Apple TV+, Ziggo. Regie: Anders Thomas Jensen. Met Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg, Lars Brygmann, Nicolas Bro.  

Delen