Film – The Happy Prince

Na een al lange loopbaan als acteur, we kennen hem nog uit My Best Friend’s Wedding uit 1997, maakt Rupert Everett nu ook zijn debuut als schrijver en als regisseur.

Ook de hoofdrol speelt Everett 58 intussen zelf in deze film over de laatste twee levensjaren van Oscar Wilde, eindigend met diens dood op 30 november 1900 in Parijs.

De schrijver was daar in vrijwillige ballingschap, nadat hij twee jaar gevangenisstraf-met-dwangarbeid achter de rug had wegens homoseksueel gedrag.

Deze film is niet alléén maar een verhaal van verstotenheid, armoede, artistieke malaise, alcoholisme, depressie en ziekte. Want tussen al die thema’s door steekt ook een keerzijde steeds de kop op: de onverwoestbare esprit van de hoofdpersoon, die nooit zijn gevoel verliest voor scherpzinnige humor en geïnspireerde (zelf)spot. Dit zegt niet alleen iets over Oscar Wilde, maar ook over Rupert Everett, die met The Happy Prince iets bijzonders maakte.

The Happy Prince – Verenigd Koninkrijk 2018, regie: Rupert Everett, hoofdrollen: Rupert Everett, Edwin Thomas, Colin Firth, Colin Morgan, Emily Watson

 

Delen