Film – Tove

Een biopic over een Noordse schrijfster van wereldberoemde kinderverhalen. Nee, niet Becoming Astrid, die mooie film uit 2018 over Astrid Lindgrens jaren vóór Pippi Langkous. Maar over Tove Jansson (1914-2001) uit Finland, tekenaar en schrijfster van de populaire Moemins-krantenstrip.

Die aandoenlijke, nijlpaard-achtige trollen spelen in Tove op de achtergrond mee, maar de film gaat vooral over het leven van de maakster zelf. Over haar moeizame worsteling met artistieke (schilder)ambities die verder reiken dan ‘alleen maar het commerciële’ succes met de Moemins. En over haar geleidelijke ontwaken als vrouw die in de eerste plaats van vrouwen houdt.

Ook dat laatste brengt complicaties. Niet vanwege maatschappelijke intolerantie, die in deze zedenschets van de Zweedstalig-Finse gemeenschap van na WOII weinig figureert. Maar gewoon door verwikkelingen van liefde en (on)-trouw, rode draad door deze geslaagde productie.

Tove – Finland/Zweden, 2020, bij Pathé Thuis en Picl, regie: Zaida Bergroth. Met Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney, Robert Enckell, Kajsa Ernst.

Delen