Film – Turn Your Body to the Sun

De vader van de Nederlands-Russische schrijfster Sana Valiulina (1964) behoorde tot de vijf miljoen Russische krijgsgevangenen van de nazi’s. Het merendeel daarvan stierf door honger.  De overlevenden werden na terugkomst door Stalin als verraders beschouwd en naar de Goelag-strafkampen gestuurd.

De tien zware, koude kampjaren wist Sana’s vader mede te overleven dankzij de briefwisseling met een onbekend meisje uit Estland. 

Vader Valiulina sprak niet over zijn verleden. Sana en haar zus Dinar wisten dat hij in een strafkamp had gezeten, maar niet hoe hij daar was terechtgekomen. Na zijn dood gaat Sana op zoek naar de zwarte gaten in zijn leven om de ontoegankelijke vader uit haar jeugd te begrijpen. 

Filmmaakster Aliona van der Horst (geboren in Rusland, 1970) gebruikt in haar film Turn Your Body to the Sun die zoektocht als uitgangspunt voor een historische verkenning. Indrukwekkende, vaak nooit getoonde, oude kleurbeelden geven de film vorm, tezamen met dagboekfragmenten, liefdesbrieven, foto’s en tekeningen. De film is geselecteerd voor de internationale IDFA-competitie. 

Turn Your Body to the Sun – Aliona van der Horst, vanaf 20/01 in de bioscoop, idfa.nl.

Delen