Film – Werk ohne Autor

Drie uur en negen minuten zonder dat je als kijker één moment denkt: schiet even op. Deze film is dan ook van Florian Henckel von Donnersmarck. We kennen hem al van Das Leben der Anderen uit 2006, waarin hij haarscherp de obsceniteit blootlegde van het communisme in de DDR. Ook toen was hij schrijver én regisseur. 

Werk ohne Autor is het verhaal van de eerste dertig levensjaren van Kurt Barnert, los gebaseerd op de persoon van Gerhard Richter (1932), de duurste nu levende schilder ter wereld. Ook dit speelt deels in het voormalige Oost-Duitsland, maar begint al in het Derde Rijk en eindigt in West-Duitsland.

De creatieve levenslust van de hoofdpersoon bezorgt deze schitterende film, ondanks de schaduw van nazisme en communisme, een gevoel van optimisme. Maar ook zien we, in de persoon van Kurts eigen schoonvader, een gynaecoloog, hoe verschrikkelijk de gevolgen zijn als een arts zich tot instrument laat maken van misdadige regimes.

Werk ohne Autor – Duitsland, 2018, regie: Florian Henckel von Donnersmarck, hoofdrollen: Tom Schilling, Paula Beer, Sebastian Koch, Saskia Rosendahl, Hanno Koffler. 

Delen