Fotograferen in het pikdonker

De foto’s die je met een mobieltje kunt maken, worden steeds mooier. Dat is – paradoxaal genoeg – een reden om een echt goede camera te kopen. Dat zag ik dit najaar op de Photokina, wereldwijd een van de grootste fotografiebeurzen.

De beurs wordt door de jaren heen wel kleiner. Vroeger had ik twee dagen nodig om de hele beurs te bekijken, nu is één dag te veel. Alleen beroepsfotografen en veeleisende hobbyisten kopen nog camera’s. Anderen zijn tevreden met hun mobieltjes. De sensoren van mobieltjes worden sneller, zodat ook snelle bewegingen kunnen worden gefotografeerd. De kleine lensjes krijgen ook steeds meer creatieve mogelijkheden. Tot voor kort dacht iedereen dat je voor kunstzinnig-onscherpe achtergronden grote lenzen nodig hebt. Dat zijn nu eenmaal de wetten van de natuurkunde. Maar inmiddels kunnen duurdere mobieltjes dezelfde effecten bereiken. In plaats van één grote lens hebben ze verschillende kleine, die allemaal tegelijkertijd het beeld opnemen. Ingebouwde slimme software doet de rest.

Dit soort technieken voor de massamarkt wordt nu ook toegepast in de nichemarkt

Dit soort technieken voor de massamarkt van mobieltjes wordt nu ook toegepast in de nichemarkt van grotere camera’s. Op de Photokina bleek hoe topcamera’s daarvan profiteren. Zo heeft Nikon nu een camera die meer dan honderd keer kan zoomen. Een scène op een markt en kraters op de maan neem je met dezelfde lens. Dat kan alleen doordat slimme software in de camera alle fouten van de lens van het beeld wegpoetst. Net als in mobieltjes bevatten grote camera’s steeds minder bewegende onderdelen en steeds meer rekenkracht. Canon introduceerde bijvoorbeeld een nieuwe spiegelreflexcamera-zonder-spiegel. Een aantal andere fabrikanten presenteerde camera’s met lenzen die alle kanten op wijzen. Daarmee kun je achteraf – als de foto al gemaakt is – de beelduitsnede en de scherpte bepalen. En dankzij snellere sensoren, zoals die nodig zijn voor mobieltjes, kunnen grote camera’s nu ook fotograferen als het pikdonker is.

Delen