Frank ten Hove (1969-2017)

Op 30 september overleed de Nijverdalse huisarts Frank ten Hove op 47-jarige leeftijd. Ten Hove was ook kaderarts palliatieve zorg bij Ziekenhuis Groep Twente (ZGT). “Hij was altijd wars van vooroordelen.”

Tekst: Wout de Bruijne

 

Toen Frank ten Hove een kijkje kwam nemen in de huisartsenpraktijk waarvan hij een vacature had gezien, maakte hij direct indruk. Huisarts Willem Veerman herinnert zich een ‘grote bos krullen boven een imposant lijf in een slobbertrui en spijkerbroek’. “Collega Jaap van Soest en ik waren op zoek naar een maat voor onze maatschap in het Medisch Centrum Nijverdal (MCN)”, zegt Veerman. “We hielden uiteindelijk twee kandidaten over. Een zoals wijzelf gekleed in overhemd en colbert en eentje in trui en jeans. We kozen degene die het meest complementair aan ons was.”

Het bleek een wijs besluit. Veerman, Van Soest en Ten Hove vormden al snel een geolied trio. Willem Veerman: “De meeste zaken in de praktijk werden bedacht en uitgevoerd zonder lange vergaderingen, maar meestal tussen een mop en een slok koffie.”

De nieuwkomer in de maatschap was opgegroeid in Rijssen in Overijssel. Na zijn studie geneeskunde werkte hij kort als huisarts in Utrecht, voordat hij, in 2005, de huisartsenmaatschap in MCN kwam versterken. Na een jaar ging Frank ten Hove ook huisartsen opleiden. Daarnaast volgde hij een palliatieve zorgopleiding, waarvoor hij in 2014 zijn diploma behaalde.

Ten Hove werd, naast huisarts, ook kaderarts palliatieve zorg voor patiënten van de eigen maatschap én van Ziekenhuis Groep Twente (ZGT). “Hij was zeer begaan met patiënten die in het laatste deel van hun leven waren beland”, zegt Veerman. “Voor de bij een kaderarts horende rol van consultant voor collega’s in de regio liep hij wat minder warm. Het contact met patiënten, daar kreeg hij energie van, daarin lag zijn hart.”

‘Altijd oog voor de zachte kant, voor de relatie, voor de sfeer’

In de omgang met collega’s en patiënten had Ten Hove volgens collega Veerman ‘altijd oog voor de zachte kant, voor de relatie, voor de sfeer’. “Frank kon ook scherp en eigenwijs zijn. Hij was scherp in zijn observaties en dan ook overtuigd van zijn gelijk. Maar hij was altijd wars van vooroordelen. Hij gaf alles en iedereen dezelfde kans.”

De patiënten waren dol op dokter Ten Hove. Daarvan gaven ze al blijk in de praktijk, maar ook met de vele bloemetjes en kaarten toen de huisarts ziek werd en na een lang ziekbed overleed. Dat overlijden kondigde zich aan, toen Frank ten Hove begin februari vorig jaar werd gediagnostiseerd met een glioblastoom.

De energieke humorvolle huisarts laat een jong gezin achter. Patiënten en collega’s missen een betrokken, empathische zorgprofessional. Veerman: “Frank was een fantastisch mens en door en door een huisarts.”

Delen