Gastvrij Noord-Cyprus

Het zuidelijke, Griekse deel van Cyprus ontvangt jaarlijks veel meer toeristen dan het Turkse gedeelte. Arts en Auto-redacteur Wout de Bruijne bezocht het onbekendere noorden en werd er gastvrij onthaald. Conflicten tussen Turks- en Grieks-Cyprioten? “Wij willen gewoon samen eten, drinken en feesten.” 

Het in het oostelijk deel van de Middellandse Zee gelegen eiland Cyprus werd in 1974 op gewelddadige wijze gesplitst. Het noordelijk deel werd Turks, het resterende (tweederde) deel bleef Grieks. Pas onlangs is gestart met toeristische promotie van het noorden. De Turkse Republiek Noord- Cyprus wordt alleen door Turkije erkend en dat heeft voor vakantiegangers als nadeel dat je er niet rechtstreeks naartoe mag vliegen. Er moet een tussenlanding worden gemaakt in Turkije, bijvoorbeeld in Antalya, wat tijd kost.

klik op de afbeelding om meer foto’s van Noord-Cyprus te zien.

Verder biedt de scheiding bezoekers geen ongemak, eerder bijzondere verhalen en opmerkelijke beelden. Voor toeristen is bijvoorbeeld de grenspost in Nicosia een bezienswaardigheid: de hoofdstad van Cyprus wordt van oost naar west doormidden gesneden door De Groene Lijn, en pas na het verkrijgen van de nodige paspoortstempels loop je het Griekse gedeelte van Nicosia binnen. Daar springen meteen de filialen van Kentucky Fried Chicken, McDonald’s en Starbucks in het oog. Die vind je om politieke redenen op Noord-Cyprus niet, al zijn er wel ‘imitaties’. Wanneer je terugwandelt naar Lefkosia (zoals de noorderlingen Nicosia noemen), wordt je paspoort opnieuw gestempeld. Dat schiet voor verzamelaars lekker op.

Voor Cyprioten is het allesbehalve een folkloristische bezienswaardigheid. “Ik heb tijdens mijn leven oorlogen, spanningen en splitsingen moeten meemaken. Waarom? Wij eilanders willen gewoon met elkaar eten, drinken en feesten. De ruzies worden ons van hogerhand opgelegd.” De oude gids Yusuf Çiner haalt er zijn schouders bij op en wijst vanuit de stad Famagusta op de kustwijk Varosha. “Dat was ooit dé badplaats van Cyprus, met gasten als Brigitte Bardot en Elizabeth Taylor.” De voormalige luxehotelcomplexen, direct aan het schitterende strand gelegen, staan nu zichtbaar te vergaan. De spookstad wordt sinds de verdeling van Cyprus door hekken en Turkse wachtposten afgesloten en is tot nader order verboden gebied, al 38 jaar lang.

Maar voor de toeristen is het allemaal niet veel meer dan een spannend verhaal. Die genieten van dit nog redelijk ‘onontdekte’ deel van het bijna zonzekere eiland. Zij verblijven hier al dan niet op basis van luxe all-inclusiveverzorging in prima hotels en resorts. Culinair biedt Noord-Cyprus the best of both worlds.

U kunt er verder uitstekend per huur-auto rondreizen. Interessant zijn de genoemde steden Nicosia/Lefkosia en Famagusta en ook de kastelen Kyrenia en St. Hilarion zijn een bezoek waard.

Volgens de brochures heeft het noorden de mooiste stranden. Op veel daarvan leggen zeeschildpadden jaarlijks hun eieren. Met hulp van studenten uit diverse landen waken de locals over de eieren en jonge schildpadjes. Maar Cyprioten zijn niet alleen aardig voor dieren; hun vriendelijkheid blijft je als bezoeker nog lang bij.

Tips

  • Nicosia, door de inwoners Lefkosa genoemd, is de hoofdstad van Cyprus. Het zuidelijke deel behoort tot Grieks Cyprus en het noordelijke deel tot Turks Cyprus. The Green Line, de grens loopt van oost naar west dwars door de stad. Je kunt met je paspoort van noord naar zuid wandelen. Nicosia is geen oogverblindend mooie stad, maar is een bezoekje zeker waard. Er zijn diverse kerken en musea en het is leuk om door het kleine oude centrum te wandelen.
  • Het leuke havenstadje Kyrenia heeft restaurantjes en cafeetjes met gezellige terrasjes. Naast de haven staat een imposant Byzantijns fort. In het kasteel is een museum waar zich de restanten van een van de oudste scheepswrakken ter wereld bevinden.
  • Noord Cyprus heeft enkele mooie stranden waaronder die van het ongerepte schiereiland en nationaal park Karpaz. De stranden worden hier minder druk bezocht dan die op Zuid-Cyprus. Door het milde klimaat kun je hier bijna het hele jaar door zwemmen. Diverse stranden in Noord-Cyprus zijn het domein van schildpadden, die hier in de zomer ‘s nachts hun eieren komen leggen. Het is wel belangrijk dat de dieren daarbij niet worden gestoord.
  • Het kasteel St. Hilarion is het best geconserveerd van de drie Kruisridderkastelen op Noord Cyprus en biedt prachtige uitzichten op de noordelijke kustlijn. Het kasteel was voor Walt Disney de inspiratie voor het kasteel in de film Sneeuwwitje en de zeven dwergen. In het kasteel is een wirwar van tunnels, smalle gangen, trappetjes en tuinen.
  • De Romeinse stad Salamis was rond 1100 v. Chr. De hoofdstad van Noord Cyprus. De stad is door aardbevingen en later, in de zevende eeuw,  door de Arabieren verwoest. Hoewel de opgravingen al indrukwekkend zijn, ligt het grootste deel van Salamis nog onder de grond.  Te zien zijn onder andere mozaïek, beelden, pilaren, een badhuis en een toiletgebouw met zitplaatsen en open naast elkaar zodat de laatste nieuwtjes en roddels konden worden uitgewisseld.

Delen